Членство – реални предимства

В момента повече от 50 от най- големите хотелиери, ресторантьори и туроператори, като и Община Пловдив и други общински структури, ползват реалните предимства, които дава членството:

Защита на икономическите интереси
Сдружението защитава и представлява правата и интересите на членовете си на национално, регионално и местно равнище. Представлява членовете си в регионалните туристически организации, в Националния съвет по туризъм и пред държавните органи. Съвет по туризъм – Пловдив е член на Българската туристическа камара. Председателят на УС инж. Л. Фратев бе преизбран за член на УС на Камарата с ресор „Южна България” и национално сдружение на общините.

Отстъпки

Членовете на Съвет по туризъм – Пловдив:

  • заплащат специални  цени  при сключване на задължителни по българското законодателство договори с Мюзикаутор и Профон /50% отстъпка/ и имат право на преференциални условия  при ползване на услуги от трети лица при извършване на своята дейност.
  • ползват 15 % отстъпка при поръчка на хостинг услуга в хостинг компанията ETNHost чрез въвеждане на специален промо код.

Информираност
Членовете на сдружението получават редовно вътрешна информация с новини за текущи и предстоящи  събития от българския и международен  туристически пазар и  отчети за дейността на местната власт по направление Туризъм. Сдружението проучва инвестиционните потребности и намерения, целенасоченото разпространява информация и осъществява контакти с потенциални инвеститори. Също така набира, обработва и предоставя на компетентните органи и на членовете си, статистическа и оперативна информация за състоянието на туризма на територията на общината. Не на последно място – съдейства за изграждане и подпомага функционирането на местни туристически информационни бюра.

Консултиране и обучение
Консултира своите членове като чрез провеждане на  работни срещи и семинари по актуални въпроси със специалисти от страната и чужбина. Организира срещи с участието на български и чужди нестопански структури и икономически субекти, разпространява специализирана информация за международни практики и стандарти в туризма и изследвания на пазара. СТ участва в разработването на специализирани програми за развитието на туризма на територията на общината и съдейства за тяхното изпълнение.

Реклама
Една от основните дейности на сдружението е да рекламира Пловдив и района като привлекателна туристическа дестинация, както и да рекламира дейността на своите членове. Сдружението участва в национални  туристически изложения и борси и като популяризира дейността на своите членове, спомага за осъществяване на полезни делови контакти между членовете на самата организация.
Съвет по туризъм има добре изработен уеб сайт. Ежедневно се актуализира информацията с новини от сферата на туризма.  Важната   информацията, касаеща дейността на Сдружението се администрира на български и на английски език.Всеки новопостъпил член  получава възможността да присъства с всички свои координати в интернет страницата на сдружението и линк към неговата интернет страница. Базата данни е динамична и позволява непрестанно обновяване на информацията.
Във всички събития, на които Съвет по туризъм е организатор или в които участва, сдружението дава възможност за реклама на своите членове и на организацията.

 

Фестивал „ Дефиле на младото вино”

Съвет по туризъм е основен организатор на традиционния за Пловдив,  Фестивал „ Дефиле на младото вино”. Стартирало като двудневен празник, с 16 участника през 2009, в 6 възрожденски къщи, събитието изключително бързо добива популярност. Дванадесет години по-късно, през 2020г., вече 39 винарски изби от цялата страна представят  продукцията си в 14 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и ресторанти. За девет години „Дефиле на младото вино” се разрасна до седемдневен  фестивал, като винопроизводителите  представят продукцията си в уникален за света формат. По официални данни  над 25 000 са посетителите, дегустирали българското младо вино, само за миналата година. Официално фестивалът бе включен в културния календар на Пловдив и в събитийния  календар на България на Министерство на туризма.

 

Дефиле „Вино и Гурме“

Празникът Дефиле „Вино и Гурме“ е част от утвърдилия се фестивал „Дефиле на младото вино“ и цели популяризирането на българското вино и кухня, както и развитието на винения, кулинарния и културен туризъм чрез организиране и провеждане на дегустации на вина и ястия през месец май на територията на Стария град в Пловдив. Събитието стартира през 2015 г, като през 2019г. фестивалът регистрира рекорден брой участници и над 10 000 души, които са посетили събитието за 2 дни. Организирани групи чуждестранни туристи от Англия, Холандия, САЩ, Япония, Турция, Китай и др. както и българи от цялата страна се включиха в дегустациите на 12 водещи кулинари  и 19 винопроизводителя от цялата страна. Събитието успешно налага и популяризира културата на съчетаване на вино и храна. Дегустациите са с начален час 12:00 и продължават до 19:00 часа. В двата дни на фестивала посетителите могат да се запознаят отблизо с историята на Пловдив и културата на виното и храната.

 

„Уикенд в Пловдив“

Съвет по туризъм – Пловдив стартира този нов проект, който дава възможност на жители и гости на града да се докоснат до магията на най-стария жив град в Европа на 9, 10 и 11 март 2018г. Събитието обедини 37 обекта, предлагащи отстъпки между 10% и 50% на жители и гости на градa. Посетителите имаха възможността да се докоснат до богатата и разнообразна програма на знакови туристически обекти, сред които 7 хотела, 9 заведения и 21 културни средища на бъдещата европейска столица на културата. Повече от 4 000 посетители се възползваха от промоциите на обектите, участващи в Дефиле „Уикенд в Пловдив“.