“Дефиле на младото вино” 2021

ТРИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО Е НАЙ-УСПЕШНОТО ДО СЕГА

 

Тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“ 2021 ще бъде запомнено с рекорден брой участници и посетители , в т.ч. на двама министри.

За тринадесета поредна година винопроизводители и винолюбители се срещнаха на  „Дефиле на младото вино“ в Пловдив. Възрожденските къщи в Стария град гостоприемно отвориха вратите си за срещи и дегустация на български вина, вкусна храна и забавления. Въпреки обективните обстоятелства и ограничения в страната, организаторите отчетоха рекорден брой дегустации над 79 хил. бр. и 60% ръст спрямо най-силната досега 2020 г.

По традиция откриването бе в петък на 26 ноември. Дионисиевото шествие, съпроводено от Ансамбъл „Тракия“ събра граждани и гости на града, за да открият заедно „Дефиле на младото вино“. Тази година организаторите изненадаха всички с дебюта на „Младия Дионис“. Съвсем успешно в ролята се въплъти актьорът Стайко Стайков от Държавен куклен театър – Пловдив. Официалните гости, сред които министъра на туризма г-жа Стела Балтова, кмета на Пловдив г-н Здравко Димитров  и областния управител г-н Ангел Стоев, приветстваха организаторите, участниците и посетителите. Първата бъчва младо вино на Шато Копса бе отворена от министър Балтова и Бог Дионис. С наздравица от младото им вино бе даден старт на винените дегустациите.

За втора поредна година събитието се проведе под патронажа на Министерство на туризма. Техен щанд бе разположен в галерия „Златю Бояджиев“.  Информационни материали за различните видове туризъм се раздаваха на посетителите от студенти от специалността „Туризъм“ в ПУ и ученици от ПГТ.

Организаторът на „Дефиле на младото вино“ инж. Любозар Фратев съпроводи министър Балтова по време на винените дегустациии сред щандовете на участниците. Тя остана силно впечатлена от организацията и атмосферата на събитието.

Още едно важно събитие се случи в рамките на „Дефиле на младото вино“ 2021. В неделя 28 ноември, министърът на културата също посети „Дефиле на младото вино“. Съпроводен от инж. Любозар Фратев, проф. Минеков уважи участниците в Дефилето. Обиколката на Стария град бе комбинирана с посещение на културни обекти – галерии и къщи – музеи. Поводът за посещението на Министър Минеков бе подписването на тристранен Меморандум за изграждане на сграда за Държавна опера – Пловдив. Събитието завърши тематично с наздравица и бе скрепено с приятелска прегръдка.

Дегустационен конкурс за младо българско вино „ДИОНИС”, съставен от 7-членно жури от Университета по хранителни технологии – Пловдив отличи участниците с 14 „Диониса“ в категориите – млади бели, розови и червени вина. В допълнителната категория „Други“ също бе отличен участник. Ето и наградените:

  • В категория МЛАДО БЯЛО ВИНО

⭐ЗЛАТЕН ДИОНИС:

  • Шато Копса – Совиньон блан;
  • ВИ Вила Юстина – Совиньон блан х Семийон

⭐ СРЕБЪРЕН ДИОНИС:

  • ВИ Козя Грамада – Совиньон Блан/Ркацители/Шардоне
  • ВИ Страждата – Тамянка/Шардоне
  • Стема Старосел – Червен Мискет
  • В категория МЛАДО РОЗЕ

⭐СРЕБЪРЕН ДИОНИС:

  • Росалеа – Сира/Рубин/Каберне Фран
  • ВИ Козя Грамада – Каберне Совиньон
  • Шато Копса – Каберне Совиньон
  • В категория МЛАДО ЧЕРВЕНО ВИНО

⭐ЗЛАТЕН ДИОНИС:

  • Заара Естейт – Сира/Каберне Фран/Карменер
  • Шато Копса – Каберне Совиньон/Каберне Фран/Мерло

⭐СРЕБЪРЕН ДИОНИС:

  • ВИ Страждата – Рубин
  • ВИ Страждата – Каберне Совиньон
  • Изба Ямантиеви – Каберне Совиньон/ Мерло/Сира/Аликант Буше
  • ЛВК ВИ Брестовица – Каберне Фран
  • В категория ДРУГИ

⭐ Реалити Био Вино – Напитка на основа вино – Череша/Мерло

 

Винолюбителите също отличиха своите фаворити:

  • БЯЛО ВИНО – Семейни лозя и винарна Хараламбиеви
  • РОЗЕ – Росалеа
  • ЧЕРВЕНО ВИНО – Уайн Бриджис

 

Тази година анкетните карти бяха дигитални. Предстои да бъдат изтеглени и печелившите винолюбители.

Открояваха се голями отганизирани туристически групи от София, Варна, Бургас, Стара Загора, Видин и други градове. Засилено присъствие имаше и на чужденци.

 

„Дефиле на младото вино“ се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки, регламентирани от Министъра на здравеопазването. На всеки вход бе поставен стопер и табели регламентиращи еднопосочното движение в дворното пространство. За спазване на въведените мерки съблюдаваха студенти от Медицински университет – Пловдив. Те бяха с отличителни знаци и по всички локации. Напомняха на посетителите да се дезинфекцират, да спазват табелите за движение и да не се струпват посетителите на големи групи.

 

Спонсори: „Техно Акташ“ АД, „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД

Партньори и приятели: „Михалково“ АД, „Ледена Епоха“, „Енко Пластикс” ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, ETNHost, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Галерия „Джуркови“, Сдружение „Бизнесът за Пловдив”, Медицински университет – Пловдив, КЦ „Тракарт“, „Орфей Клуб Уелнес“ АД, „СлоуТурс.БГ”, Българска асоциация на винените професионалисти, Ресторант „Чорапъ“, Девическа хорова формация „Евмолпея”, Държавна Опера – Пловдив, Свещи „От любов“, Къща за гости „HillHouse“, Сдружение „Младежи БГ“, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р А.Златаров“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – Пловдив.

Медийни партньори: Катра ФМ, БНР – Хоризонт, БНР – Пловдив, Plovdiv24.BG, Вестник „Марица“, Дарик Радио, Под тепето, Капана.БГ, TrafficNews.bg,  Пловдив Онлайн, Bgtourism.bg, СОЛ „Комюникейшънс“ ЕООД, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Лицата на града, Филибето.

Организатори: „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, всички партньори, участници в „Дефиле на младото вино“, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

*“Дефиле на младото вино“ се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.