“Дефиле на младото вино” 2017

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Деветото издание на „Дефиле на младото вино“ регистрира над 21 000 посетители през уикенда

 За девети път в Пловдив се дегустираше младо вино по улиците на Стария град в Пловдив. Дегустациите на младо вино се проведоха в 15 емблематичните къщи на Стария град по традиция в последния уикенд на месец ноември. Събитието регистрира рекорден брой посетители  – над 21 000 души през 3-те  дни се насладиха на младите вина на 36 винопроизводители от цяла България. Многобройни организирани групи с чуждестранни и български туристи се включиха в дегустациите и посетиха Стария град на Пловдив.

Най-голям интерес имаше към продукцията на винарска изба Логодаж, следвани от вината на Дядо Пламен и Шато Копса. В част от обектите бе предлагана специално приготвена храна за дегустациите, участие във фестивала взеха и производителите на мед със своята екологична продукция. Откриването и дегустациите бяха съпътствани от специално подготвения репертоар на изключителните музиканти и танцьори от Ансамбъл Тракия, които радваха посетителите на едно от най-популярните събития за винен туризъм в страната.

Тази година наградите за най-добри млади бели, червени и розе вина бяха обявени на гала вечерята в ресторант „Щастливци под тепето“. Дегустационната комисия, съставена от изключителни професионалисти в този бранш, бе представлявана от доц. Христо Спасов, катедра „Вино и пиво“ в Университет по хранителни технологии.

Със Златен Дионис в категория „Червено вино“ бяха отличени Рубин 2017 на Винзавод АД Асеновград и Вила Юстина Руж – Руб. (50 %) X П. Ноар (30 %) X Мерло (20 %). В категория „Розе“ победител бе Розе Каб. Совиньон на винарска изба Козя грамада. Златен Дионис за най-доброто бяло вино в дегустационния конкурс беше отреден на винарска изба Малката Звезда за Енигма Шардоне.

Наградите на посетителите, определяни въз основа на резултатите от анкетните карти, грабнаха семейна винарна Братанов за най-добро-червено вино, бутикова винарска изба Кьосев – за най-добро розе и Козя Грамада за най-добро младо бяло вино.

Фестивал “Дефиле на младото вино” е запазена търговска марка, регистрирана от Съвета по туризъм на град Пловдив, за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последните петък, събота и неделя на месец ноември в различни къщи в Старинен Пловдив.

„Дефиле на младото вино“ се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, както и професионалните гимназии, висшите учебни заведения, кетеринг-фирми, винопроизводителите и  институциите, свързани с културата и изкуството в града. Официални спонсори са: „Техно Акташ” АД, Liebherr, Обединена Българска Банка, “Дружба стъкларски заводи”„Димитър Маджаров-2“ ЕООД. Партньори на събитието са: „Енко Пластикс“ ЕООД, Вода „Клисура”, „Ледена епоха“, вино-бар „Vino Culture“, КЦ „Тракарт“ и др. Официален хостинг партньор е ETN Host.

ноември 24 2017

Подробности

Начало: ноември 24, 2017 @ 2:00 pm
Край: ноември 26, 2017 @ 6:00 pm
Cost: $47
Категории Събитие:
Етикети Събитие:
Уебсайт: Посетете сайта на събитието

Локация

Пловдив

Пловдив, 4000 Bulgaria

+ Google Map

Посетете сайта на локацията

Организатор

Съвет по туризъм – Пловдив
Тел: +359 888 909 960
Email:
Уебсайт: Посетете сайта на организатора