9 СЪБИТИЯ, КОИТО ДА НЕ ПРОПУСКАТЕ ПО ВРЕМЕ НА ДЕФИЛЕ “УИКЕНД В ПЛОВДИВ”

9 СЪБИТИЯ, КОИТО ДА НЕ ПРОПУСКАТЕ ПО ВРЕМЕ НА ДЕФИЛЕ “УИКЕНД В ПЛОВДИВ”

Култура, изкуство и пак култура. Това е обстановката, която ще ви заобикаля отвсякъде по време на дефилето “Уикенд в Пловдив”. Събитието представлява съвкупност от културни и развлекателни мероприятия, разпръснати в уикенда от 08 до 10 март тази година.

Уикенд в Пловдив

Ако сте решили да посетите българската европейска столица и да потънете в историческия и социокултурен контекст на най-стария град в Европа, то може би ще бъде добре да си направите собствена програма на събитията, в които искате да се включите. А ето и какво не бива да изпускате.

1. Откриването

НБ
Е, няма как нито ние в класацията си, нито вие в туристическата си обиколка да не започнете с откриването. То ще се проведе в Народна библиотека “Иван Вазов” от 16:00 часа. Освен официалното поставяне на старта на “Уикенда”, по време на целия проект на същото място ще има постоянна изложба на тема “Непознатите къщи из Стария град на Пловдив”. Съчетавайки посещението на изложбата и откриването, ще можете да си отделите малко допълнително време и за другите събития в програмата.

2. Изложба “ДИМ. Истории за тютюна”

ДИМ. История за тютюна
Събитието е създадено по случай стартирането на проекта Пловдив – Европейска столица на културата и е една от най-атрактивните и интересни инициативи.

Изложбата проследява хронологически навлизането на тютюна в българските земи, както и развитието му като част от основните обществени, икономически и културни събития до съвременната ни история. Това обаче не е типичната изложба. Тя включва твърде голямо разнообразие от архиви, видеозаписи от войната, изказвания на тютюнотърговци и тютюноработнички и много други внушителни изненади.

3. Фотографска изложба “Матера – нюанси”
Този проект утвърждФотография от ава връзката на Пловдив с италианската столица на културата – Матера. В изложбата си фотографката Дениз Мацарела представя града, спечелил званието Европейска столица на културата 2019 за Италия, през различни ъгли.

При официалното откриване на събитието, ще стартира и фотоконкурс на същата тематика, но център на изображенията ще бъде Пловдив. В случай че имате естетически поглед и умеете да заснемате красиви изображения, може да участвате в конкурса със своята собствена визия за града.

4. Изложба на графика “Фамилно” от Петър Чучулигов

Картина от Петър Чучулигов
Роденият в Пловдив артист, ще представи поредна вълнуваща изложба, която не бива да пропускате. Известен с дълбоката символика на картините си, както и с портретите на личности, променили хода на човешката история, Чучулигов се явява една от личностите, представляваща огромен интерес за любителите на изобразителното изкуство в тазгодишното дефиле.

Хубавата новина е, че неговата изложба, заедно с тази на Мацарела, ще се проведат по едно и също време в “Балабановата къща”, но в различни зали.

5. “Така правят всички – Моцарт” – Държавна Опера Пловдив

постер
Какъв по-добър край на ден, изпълнен с изкуство, от посещение на опера, представяща “история, стара като света по начин, който резонира със съвремието ни.

6. “По-студено от тук” – Драматичен театър Пловдив

постер
Ако предпочитате театрална постановка, може да се насладите и на изящната актьорска игра на артистите Ивана Папазова, Мария Сотирова, Радина Думанян, Кръстю Кръстев в пиесата “По-студено от тук”.

7. “Театрална група Форум театър-скечове” – репетиция при отворени врати
Театърът ще продължава да радва гостите на “Уикенд в Пловдив” и през съботния ден, давайки ви възможност да посетите репетиция и да видите част от пътя, който извървяват актьорите, докато стигнат до официалните премиери на постановките си и поставянето им на сцена.

8. “МАРИЯ ОТ БУЕНОС АЙРЕС” – танго опера от Астор Пиацола

постер
Почитателите на операта ще имат възможност за още едно посещение на Дома на културата “Борис Христов”. В тази феерия от музика, страсти и драма специално участие ще има Люси Дяковска.

За спектакъла режисьорката Весела Кунчева споделя:

“Признавам, че първият път, в който се сблъсках с творбата на Ферер и Пиацола изпаднах в пълно отчаяние. Толкова много тъга, толкова много любов, толкова много нежност, и страст, и гняв, и вяра в живота, че не е възможно да ги приемеш наведнъж без да се взривиш, без да се преобърнеш целия, с душата – навън, а плътта – навътре.”

9. Тематични партита в рок бар “Download”
Съботната и неделната вечер ще завършат с повече забавления, отколкото очаквате. В събота ще имате възможност да се насладите на любимата на всички рок музика с DJ парти, а в неделя е планувана акустична вечер с Nixon & Victor.

Голяма част от събитията са със свободен достъп, а за платените може да закупите билети с намаление. За да се запознаете с условията за ползване на билетите и с цялостната програма на събитието, влезте ТУК.

Автор: Милена Минчева, framar.bg

Линк към оригиналната статия –>>

Източници и снимки: tourismplovdiv.org; plovdiv2019.eu; iicsofia.esteri.it; operaplovdiv.bg; peterchuchuligov.com

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *