Михаил Боев сподели интересни случки и спомени, свързани с работата си през годините

Михаил Боев сподели интересни случки и спомени, свързани с работата си през годините

Решен да запознае читателите с това как е функционирал в детайли по времето на комунизма хотел “Марица”, Михаил Боев, легендарният ресторантьор на “Балкантурист”, сподели интересни случки и спомени, свързани с работата си през годините. Мемоарите му присъстват и в паметната книга на Димитър Райчев “Тримонциум”.

След откриването на хотелския комплекс, в който Михаил бил командирован, панорамната зала на XII етаж била превърната в зала за делегации. Именно това помещение ползвали поне по 3-4 пъти седмично велможите от Окръжния комитет на БКП в Пловдив. Ключовата позиция на Боев го срещала с най-различни важни особи от политическия живот на народната република.

„Спомням си, че на една делегация с другаря Тодор Живков горе, на Панорамата в хотела, охраната не ми разреши да се кача в асансьора заедно с него. Ала те не знаеха, че ако вратата не се отвори веднага, той тръгва обратно надолу”, разказва Боев.

Така, след като вратата не била веднага избутана, Тодор Живков се озовал в пералното помещение. “Бях горе и видях колко е притеснена останалата част от охраната, че той не се появява на засеченото от тях време”, казва очевидецът.

Той си припомни и друг случай от важен за града ден – откриването на Мострения панаир. Тогава генералният секретар на БКП бил обслужван от лични сервитьори. „Менюто беше „ала карт“. Той си поръча таратор и неговият екип му го сервира в топли чинии от ловератора. Наложи се да ги сменим на секундата”, допълни ветеранът от “Балкантурист”.

С подготовката за международните панаири персоналът се захващал още два-три месеца преди важните личности да започнат да пристигат в града под тепетата.

„Организацията на работа коренно се променяше, осигуряваше се инвентар и бельо, сменяха се мокети и завеси, обновяваше се целият хотел. След като другарят Богдан Михов стана началник на отдел „Хранене”, нареди всички приеми и коктейли да се провеждат само в „Марица”. Тогава не беше позната думата “кетъринг”, но смятам, че ресторантът на комплекса сам по себе си е бил една кетърингова фирма с доста повече работа и дейност от много сегашни такива”, отбеляза Боев.

В края на 60-те години от Комитета по туризъм били командировали в комплекса най-добрите специалисти в бранша. В ресторанта по онова време въвели и нови форми на обслужване. Така например се оформил битов кът с битови покривки и керамика, в който се предлагали най-различни вкусотии, сред които курбан чорба от котле „Геран”, рибена чорба от котле „Лира”, тенджера на гастронома, в която клиентът сам можел да си приготви поръчаните от него шишчета.

„В залата имаше дори и дюнер кебап. Особено актуално беше фламбирането. Аз задължавах бригадите да демонстрират най-малко по пет фламбета на вечер. Поднасяше се и омлет „Сюрприз” при загасено осветление. Всичко това имаше голям светлинен ефект. За бързо обслужване на клиентите предлагахме предястия с количка „Форч шпазе” и напитки от количка”, допълни Боев.

Източник: в-к Марица, 30.11.2019 | 19:30, 01.12.2019 | 10:57, Габриела Лазарова

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *