Съвет по туризъм – Пловдив участва в IX- тата Международна среща за туризъм

Съвет по туризъм – Пловдив участва в IX- тата Международна среща за туризъм

5 октомври 2017 г. 15:01

На официалното откриване в хотел „Холидей Инн“, на което участваха чуждестранни и български туроператори и медии от общо 16 държави, приветствия към участниците и гостите отправиха заместник – кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж.Александър Държиков, директорът на ОП „Туризъм“ Виделина Гандева, председателят на Съвет по туризъм Пловдив- инж. Любозар Фратев и Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

Г-жа Виделина Гандева благодари на присъстващите официални лица, участници и гости, спонсори и партньори на събитието. Тя обявяви възможностите и перспективите за развите на Пловдив като туристическа дестинация. В началото на приветствието си заместник-кметът Александър Държиков поздрави участниците от свое име и от името на Кмета на града инж. Иван Тотев. Той подчерта, че Пловдив е първият град у нас, който съвсем скоро ще се похвали с пълна карта на всички паметници на културата с обемна информация от данни и кадастрално разположение.

Г-н Любозар Фратев, председател на Съвет по туризъм- Пловдив и Тракийски туристически район поздрави организаторите за прекрасната тема “Устойчив туризъм в Пловдив чрез култура и отдих” и припомни на участниците и гостите в събитието как през 2006 г. е възникнала идеята за това изключително събитие, превърнало се в традиция. Г-н Фратев отправи покана към всички за деветото издание на „Дефиле на младото вино”  – 24, 25 и 26 ноември 2017г., на което се очакват над 20 000 посетители от България и света и четвъртото издание на Дефиле “Вино и гурме”, първия уикенд на месец май 2018г. 

Официалното откриване завърши с приветсвия от зам.-министъра на туризма, Ирена Георгиева. Тя поздрави присъстващите от името на г-жа Николина Ангелкова, министър на туризма и подчерта изключителното развитие на Пловдив не само с интерес към масовия туризъм, но и с перспективи към специализиран туризъм. Фактът, че града под тепетата има 15% ръст спрямо миналата година по отчетени нощувки, 4% увеличаване в приходите от резлизирани нощувки за първото полугодие спрямо миналата година, безспорно говори за устойчивост на реализираните политики. Г-жа Георгиева отбеляза приноса на Съвет по туризъм- Пловдив за създаването и успешното развиване на винените и кулинарните маршрути в региона.

Събитието се организира от Община Пловдив чрез ОП „Туризъм“ и се провежда два пъти в годината. Важен акцент в програмата на Международните срещи е да бъдат презентирани най-новите туристически обекти, атракции и подобрения на инфраструктурата в Пловдив. Друг приоритет е участниците – чуждестранни и български туроператори и медии, представители на местната власт и туристическия бранш в региона, да имат възможността посредством провеждането на работни срещи B2B да се запознаят и създадат лични контакти, да обменят опит и да бъдат поставени основните на бъдеща съвместна дейност.

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *