Съвет по туризъм – Пловдив взе участие в дискусионен панел на Министерството на туризма на тема „Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“

Съвет по туризъм – Пловдив взе участие в дискусионен панел на Министерството на туризма на тема „Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“

21 февруари 2017 г. 16:11

На 16 февруари 2017 г. (четвъртък) в 34-тото издание на най-мащабното туристическо изложение в България – Международната туристическа борса „ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО“, Съвет по туризъм – Пловдив взе участие в дискусионен панел на Министерството на туризма с участието на министър Стела Балтова и зам.-министър Ирена Георгиева на тема „Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“. В него се включиха Любозар Фратев, председател Съвет по туризъм-Пловдив и на Тракийски туристически район, Даниела Стоева, член на Управителния съвет на АБТТА, направление „Туризъм“, Жулиета Серафимова, генерален директор на Гранд хотел „София“ и директор бизнес развитие на „София хотелс мениджмънт“ и Мария Далемска, сътрудник събития към Съвет по туризъм-Пловдив. Модератор на дискусията бе доц. Соня Алексиева от Нов български университет.

 

Служебният министър на туризма Стела Балтова откри дискусията с презентация на тема „България – целогодишна дестинация за кратки почивки“. Тя наблегна на стратегията, че „България трябва да предложи на туристите кратки, но запомнящи се почивки“ и очерта статистическите данни за промяната във времетраенето на една такава кратка екскурзия. Бе представена графика на интереса на чуждестранните туристи към България от 2005г. насам и изменението на процентния им дял през годините. Според нея българите формират целевата група с най-голям потенциал за нови пътувания, особено извън активните сезони и обърна внимание, че целевите групи, към които българската туристическа индустрия трябва да се съсредоточи – чужденци от пазари на близки разстояния – както традиционни (Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Македония), така и пазари с нереализиран до момента потенциал (Албания, Унгария, Словакия, Италия и Беларус)..

 

Съвет по туризъм – Пловдив презентира възможностите за събитиен винен туризъм и представи двата емблематични фестивала – Дефиле „Вино и гурме“ и „Дефиле на младото вино“. Бе показана една прекрасна възможност за уикенд туризъм и как той би могъл да бъде развиван. Тенденцията фестивалите в Пловдив да се радват на все повече посетители от страната и чужбина дава една много добра позиция на града под тепетата и доказва заслужено титлата „Европейска столица на културата за 2019г“. „В Пловдив решихме да развиваме туристическия продукт чрез организиране на събития. Необходимо е да се работи в посока всеки един град в страната да бъде утвърден като целогодишна дестинация“, подчерта Любозар Фратев, председател на Тракийски туристически район и Съвет по туризъм-Пловдив.

 

Даниела Стоева, член на Управителния съвет на АБТТА, (направление „Туризъм“) постави акцент върху специализираните услуги в сектора. „Досега София не е била позната например като дестинация за опера и концерти, но успешното представяне на Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ от Софийската опера и балет утвърждава нашата столицата все по-успешно като такава“, каза тя. Според нея важен мотив за избор на краткосрочното пътуване е дали датата му съвпада с провеждането на културно събитие. Други причини, поради които хората избират краткосрочните пътувания са, когато имат нужда да сменят за малко време средата като компенсация на изпуснатата основна почивка, възползване от сезонни намаления, удобна форма за тип подаръчно пътуване и др.

 

„Градските бизнес хотели зависят от устойчивостта на пазарната среда“, посочи Жулиета Серафимова, генерален директор на Гранд хотел „София“ и директор бизнес развитие на „София хотелс мениджмънт“. „Ние имаме интерес нашите гости да научават повече в културно-исторически аспект за града. Всички – и бизнесът, и властите, сме посланици на дестинацията и трябва да работим заедно за нейното развитие“, каза още тя. Според нея в столичните хотели трябва да се увеличат приходите от допълнителни услуги, а не да залагат само на нощувки и храна. За целта трябва да се привлекат големи конгресни събития. Серафимова допълни, че е крайно време София да има конгресно бюро. В групата, която тя управлява залагат на обучението на мениджърите по приходите, а не на мениджърите по продажбите.

 

ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО бе организирана от ПРИМ ЕКСПО в партньорство със Столична община, Българската туристическа камара, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на туристическите агенции, Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти, Сдружение „Туризъм“ и Софийският туристически район. Представят се над 350 туристически компании от над 20 страни, които ще демонстрират актуални оферти за пътешествия и почивка.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *