Среща на министъра на туризма с туристическия бизнес на тема: „Туризъм в Пловдив и тракийски туристически район – състояние и перспективи“

Среща на министъра на туризма с туристическия бизнес на тема: „Туризъм в Пловдив и тракийски туристически район – състояние и перспективи“

  5 април 2017 г. 12:335

На 4 април в дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив се проведе работна среща на министъра на туризма – доц. д-р Стела Балтова с туристическия бранш на тема: „Туризъм в Пловдив и Тракийски туристически район – състояние и перспективи“, на която присъстваха членовете на Съвет по туризъм – Пловдив и Тракийски туристически район. Сред тях имаше представители на хотелиерския бизнес, туристически агенции и туроператори, образователни и общински институции, фондации, музей и галерии, както и кметове на общините в Тракийски туристически район.

Зам. кметът на Община Пловдив – г-жа Амелия Гешева като домакин на срещата приветства присъстващите. Министърът на туризма Стела Балтова благодари от сърце на г-н Любозар Фратев, председател на УС на Тракийски туристически регион и Съвет по туризъм – Пловдив за поканата. След представяне на възможностите за краткосрочния туризъм на изложение: „Ваканция/СПА Експо“ и среща с туристическия бизнес, министър Балтова изрази своето удовлетворение за сключеното споразумение за промотиране на Пловдив като европейска столица на културата за 2019г. Тя уточни, че се подготвя национална маркетингова програма, която да подпомогне тази кампания.

Министър Балтова подчерта отчетения 30%-тен ръст на нощувките в Пловдив спрямо изминалата година и 33%-тен ръст на посещенията на музеите и галериите, което е изключителен показател за развитието на района. Коментирани бяха възможностите за финансиране по европейски и международни програми на организациите за управление на туристическите дестинации – работи се усилено по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Министерството на туризма планува в Закона за туризма да се включи субсидиране на организации, чиято главна цел е да обединява и управлява туристическите райони. Всеки туристически район ще кандидатства за проект с ясно разписани средства за разходите, които ще са му необходими, и според това как е развит проекта,  ще бъде определян размерът на тази субсидия. Министерството работи в насока за маркетиране на туристическите райони като бе подчертано, че Пловдив се нуждае не от сезонна, а от целогодишна реклама. Целта са пътувания, които карат туристите да придобият нови знания за културния живот на даден регион.

Министърът на туризма повдигна темата за развитието на международните транспортни връзки, като насочи вниманието към летище Пловдив, алтернатива на индивидуалните туристи и туроператорите, които предлагат страхотен продукт, а именно посещение на дадена дестинация с включени атрактивни мероприятия в програмите им.

Г-н Любозар Фратев отбеляза ръста на туристите в Пловдив и изключителното развитие на града като туристическа дестинация през последните години. Изброявайки членовете на Тракийски туристически район и Съвет по туризъм – Пловдив, той подчерта, че двете сдружения обединяват всички, които имат пряко отношение към туризма, в това число държавни и частни структури. Той завърши с една прекрасна тема, която от много време бе дискутирана – г-н Тотев е оповестил, че така дългоочакваната новина за нов дом на пловдивската опера, вече не е само в проект, а мястото е ясно и започва работа по осъществяването му.

В дискусията се включи доц. Красимира Кръстанова от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, която постави въпроса за регламентирани отношения между университетите и туристическите организации. В отговор г-жа Стела Балтова подчерта изключителния дефицит на строго профилирани кадри в туристическия бранш и обясни връзката на спада в този отрасъл със сезонния характер и ниското заплащане в сектора. Тя подчерта, че се работи в насока по опазване на квалифицираните кадри в туризма. Министър Балтова отбеляза необходимостта от подобряване на условията на кадрите с цел те да се мотивират, за да се реализират в България, и че трябва да се вземат драстични мерки, за да се осъществи тази цел.

Зам.-кметът Амелия Гешева отбеляза липсата на регламент за допускането на чуждестранни екскурзоводи, и че е нужно да се обърне внимание на лицата, осъществяващи тази дейност. Трябва да се създаде регламент, който да оформи ясни изисквания за служителите, които работят в културно – историческите обекти, с цел да се подобри достоверността на информацията, свързана с тях. Отправи се предложение за създаване на организация, която да осъществява контрол на екскурзоводските услуги. Бе спомената и нуждата от по – голяма подкрепа за културните събития, които са от изключително значение за развитието на района, а културният туризъм, считайки се като част от устойчивия туризъм, е заложен в програмата за 2017г.

Г-жа Антонина Портева от енотека „Бендида“, като представител на частния бизнес, отбеляза липсата на маркетингов продукт, който да обедини забележителностите, събитията като фестивали, опера, балет и др., с който туристите да се ориентират кое би ги заинтригувало от дадена дестинация. Директорът на Държавна опера – Пловдив – г-жа Нина Найденова апелира за подобряване на културната стратегия и създаването на специализирани работни групи, които да маркетират културните институции, както и нуждата от експертна помощ в тези структури.  Дискусията завърши с изказване на Георги Иванов от Културен център “Тракарт” по повод опазване на безценното културно наследство, децентрализиране на отговорността към него и да се възложи  на самите Общини обгрижването и развиването му.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *