Национален парк Преспес – магнитично място за приключения, отдих и култура

Национален парк Преспес – магнитично място за приключения, отдих и култура

 

В края на юни 2021 година група от журналисти и експерти в туризма от България и Румъния се включи в инфотур в Национален парк ПРЕСПЕС в Северна Гърция. Пътешествието бе перфектно организирано, благодарение и на бързия трансфер между София и Солун с полетите на България Еър. В групата имаше представители на Съвета по Туризъм в Пловдив, в лицето на доц. Юлия Джабарова от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и д-р Огнян Тодоров – директор на Природо-научен музей – Пловдив, също така участваха д-р Гавраил Гавраилов от БНР, Г-жа Мария Петрова – журналист от в. Марица, доц. Илинка Терзийска от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и други представители на местни и национални медии. Приятна изненада за всички участници в тура бе включването на директора на програма Интеррег за Гърция и Северна Македония д-р Спирос Арсениу, който се представи отлично в ролята на гид. Приятните изненади съпътстваха гостите на Преспес през целия им престой, за което основна заслуга има организаторът на пътуването г-н Василис Касапидис.

Национален парк ПРЕСПЕС е изненадващо място за тази част на Балканите. Намира се в пограничен район, където се пресичат границите на Гърция, Албания и Северна Македония. През 2018 г. то нашумя в световните медии с подписването на Преспанския договор в селището Псарадес. Така дългогодишните неуредици между Гърция и Сверна Македония бяха потушени. Но най-изненадващото нещо за посетителите е задружността на местните хора, които се справят много добре с климатичните промени и заплахите срещу биоразнообразието в района на двете Преспански езера. Всеки месец комитет от представители на местните общности, правителствата и природните паркове вземат важни решения, които влияят върху живота на всички живи организми в района на езерата. Например, какво да бъде нивото на водата в тях, което се регулира чрез сложна система от шлюзове, които се намират на гръцка територия.

Вероятно подобни теми не вълнуват масовите туристи, които предпочитат да са по гръцките плажове. Но за природолюбителите и орнитолозите подобни неща са изключително важни, защото в езерата се намира най-важното място за гнездене на пеликаните в целия свят. В Малкото Преспанско езеро се излюпва всяко четвърто розово пеликанче (Pelecanus onocrotalus) в света, а този вид птици са под сериозна заплаха от човешката дейност и климатичните промени. Затова местните хора на Преспес се стремят да създават най-добри условия за гнездене на птиците, а за останалото се грижи дивата природа. А тя е навсякъде, дори и в дворовете на къщите. Веднага прави впечатление, че селцата в националния парк са изградени в максимална хармония със заобикалящата ги природна среда, без излишно бетониране и грандиозни туристически комплекси. Сред защитените видове птици тук попадат и: Голям корморан (Phalacrocorax carbo) Гривеста чапла (Ardeola ralloides), Малка бяла чапла (Egretta garzetta), Нощна чапла (Nycticorax nycticorax), Ръждива чапла (Ardea purpurea), Сива чапла (Ardea cinerea), Къдроглавият пеликан (Pelecanus crispus), Голям гмурец (Podiceps cristatus) и други.

Може да се каже, че ПРЕСПЕСс е прекрасен пример за развитие на устойчив селски и екологичен туризъм. Това е продукт за изключителни ценители – за приятели и малки групи. Храната, напитките, усмивките на местните хора, комфортът и най-вече незабравимата природа оставят неподправени и силни впечатления за дълго време напред. Ако към всичко това добавим и културното наследство от християнски базилики и останки от скални обители, то човек няма как да не се вълнува, когато си спомня за ПРЕСПЕС.

Там има за всекиго по нещо. Навсякъде можете да се насладите на вкусна традиционна храна и домашното ципуро, което се прави без анасон и много напомня турлашката ракия. Запазената марка на района е фасулът, който се отглежда на хиляди декари покрай водите на езерата. Сложна напоителна система осигурява нужната влага за тази капризна земеделска култура. Очевидно все още климатът позволява фасулените зърна да се пълнят с вкус и аромат покрай Преспанските езера. Той се приготвя като яхния, салата или печен в керамично гърне. Изключиелно полезна и вкусна храна, която човек може да си отнесе и у дома. Друг местен специалитет е рибата – шаран, уклей или кефал. Прясно уловена тя се пържи, а осолена и сушена се приготвя на чорба или рибна яхния. Подобно на рибния дунавски пресоль, тези ястия са истински деликатеси, особено в комбинация със салата от варени картофи и мариновано червено цвекло. Млечните храни също са на особена почит в Преспес. Стада с крави се виждат на всяка ливада, а за гостите е задължително да опитат поне дзадзики.

На логото на Национален парк ПРЕСПЕС има риба, пеликан и крава, заобиколени от планини и небе. Пропуснати са местните хора, които скромно поддържат това кътче рай на Балканите. Те ни показват, че има начин да се посрещат гости и да се носи отговорност към природата. За всичко останало си има други места и друга публика. Но нали всички искаме да бъдем естети и ценители? Затова Преспес е задължително място за посещение поне веднъж в живота на човек.

 

Инфотурът се проведе в рамките на дейност по Проект I-Tour, финансиран по Interreg IPA CBC Programme ”Greece – Republic of North Macedonia 2014-2020”, https://i-tour.uom.gr/

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *