Пловдив – № 2 в класацията „10-те най-добри дестинации за винен туризъм на 2017“ 09.01.2017

Пловдив – № 2 в класацията „10-те най-добри дестинации за винен туризъм на 2017“ 09.01.2017

11 януари 2017 г. 12:10

Пловдив и Тракийската низина са ВТОРИ в класирането за топ Винена дестинация за 2017 година. Класацията 10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ ДЕСТИНАЦИИ ЗА ВИНЕН ТУРИЗЪМ НА 2017 се прави от Wine Enthusiast, а резултатът публикуван на 5 януари, съвсем не е случаен.

Mike DeSimone и Jeff Jenssen, които водят класацията бяха поканени от Probegex като членове на журито на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив през 2016 година. В това си качество, те посетиха Пловдив и региона и още тогава споделиха своите отлични впечатления.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света. През 2016 г. се проведе в Пловдив, където над 320 професионални съдии (енолози, сомелиери, винени журналисти, купувачи и вносители на вино) от 52 националности дегустираха и оценяваха над 9000 вина и алкохолни напитки от 55 страни.

България бе предпочетена за домакин в надпревара с известни винарски страни. Пловдив беше избран като център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България – Тракийската низина, където вино се произвежда от преди повече от 7000 години. 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.

Тук ще видите класацията, последвана от статията за Пловдив:

10 Best Wine Travel Destinations of 2017

Thracian Lowlands, Bulgaria | Best Wine Destinations 2017

WineEnthusiast

10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ ДЕСТИНАЦИИ ЗА ВИНЕН ТУРИЗЪМ НА 2017 Г.

Опаковайте багажа си и вижте класацията на нашите редактори от редакторите на „WineEnthusiast“

От класическия климат на Прованс, Лондон и Райнгау до живописните и драматични вино-приключения в Салта, Сицилия и България – нашата обиколка на топ дестинациите предлага за всекиго по нещо. Ако имате паспорт и приключенски дух, вижте списъка и преоткрийте нови и вълнуващи места преди тълпите да започнат да се стичат:

1. Аржентина, Кафаяте

2. Тракийската низина, България

Обградена от Черно море на изток и Гърция на юг, Тракийската низина в България съчетава археологически чудеса със съвременни вина.

3. Канарски острови, Испания

4. Марлбороу, Нова Зеландия

5. Прованс, Франция

6. Лондон, Великобритания

7. Калистога, Напа валей, Калифорния, САЩ

8. Сицилия, Италия

9. Рейнгау, Германия

10. Хууд ривър, САЩ

Тракийска низина, България/Най-добри винени дестинации 2017

Археологически чудеса, комбинирани със съвременни вина и пътуване в страната на фантазиите

от Майк де Симоне и Джеф Дженсън

05.01.2017

Разположена на юг от Стара планина, прегърната от Черно море на изток и Гърция на юг, Българската Тракийска низина се счита от много историци за едно от най-старите места за винопроизводство в света. Наскоро откритите археологически свидетелства разкриват знаци за това, че преди 7000 години почитатели на култа към гръцкия бог Дионис са правили вино по тези места. Низината има мек климат, заоблени хълмове и морско влияние, осигуряващи перфектна среда за отглеждането на лозя. Установете се в Пловдив, вторият град на България, и открийте автентични сортове грозде, антична култура и модерни технологии за производство на вино.

Къде да вечеряме

Разположен на стара калдъръмена уличка в Старинния град на Пловдив, в ресторант „Пълдин“ се сервира традиционна тракийска и българска кухня. Ще се почувствате като цар в едноименния ресторант „Петър Велики“, докато вечеряте гриловано месо или елегантно приготвени френски блюда. Сипете си чаша вино и се наслаждавайте на гледката към Пловдив от терасата. Върху малки плочи, в съчетание с български и континентални вина, опитайте и предложенията на „Вино култура“ – на крачки от Пловдивския античен театър – един от най-добре запазените от този вид в света.

Къде да отседнем

Модерният Гранд хотел Пловдив Новотел предлага гледка към река Марица. Разположен в центъра, с просторни стаи за гости, парк хотел Санкт Петербург се откроява с външен басейн и спа комплекс. Рамада Хотел Тримонциум, заедно с оживено казино, което привлича еднакво и местни и специални гости, се намира на главната пешеходна улица на Пловдив с многобройните магазини, ресторанти и кафенета.

Други

Посетете Етнографския музей на Пловдив и ще почувствате старата слава на България. Там ще намерите експозиции с изкуство, мебели, занаяти и фолклорни костюми, разположени в красиво реставрирана възрожденска къща.

Активните туристи и колоездачи ще могат да се наслаждават на близката Родопа планина. Кратко пътуване от Пловдив ще ви отведе до сенчести планински пътища и маркирани веломаршрути.

Бюджет на пътуването

Само няколко лева ще ви дадат достъп до Античния театър. Построен около 100 г. пр.хр. по време на император Траян, театърът някога е бил домакин на ловни игри и други кървави спектакли. Сега е време за значително по-нежни забавления, като театър и музика.

Кога да отидем там

Планирайте пътуване преди 2019, когато Пловдив е удостоен с честта да бъде Европейска столица на културата и ще бъде по-пренаселен от обикновено.

Къде да дегустираме

На няколко минути от Стария град, ще намерите прекрасна зала за дегустации на Вила Драгомир, където можете да опитате видове от автентични и международни сортове. Друга чаровна възможност в Стария град е Винарна Братя Минкови, построена върху живописния хълм. Една от най-старите винарни в България – Асеновград е основана през 1947. Нейното Шато „Асена“ може да се превърне в страхотно място за кратка почивка, докато пътувате към Бачковския манастир.

Винарна Angel’s Estate е нова локация, където вината се приготвят само от местни сортове. Не пропускайте да опитате виното Stallion. Една от най-напредналите в технологично отношение винарни на България, New Bloom Winery, в близост до гр. Съединение, предлага вина, направени от традиционни сортове грозде, както и от международни като Regent и Dornfelder.

Елегантна зала за дегустации, гурме ресторант и луксозни къщи за гости са разположени на територията на 400 акра в лозарският район на Винарна Едоардо Миролио.

Забележителни брандове

Качественото винопроизводство страдаше по време на комунистическата епоха, но сега младите, пост-съветски винопроизводители създават отлични вина от местни сортове. Мавруд е едно от водещите червени вина. Това вино притежава плътен червен цвят и танин, които го нареждат до най-популярните международни сортове като Каберне Совиньон, Сира и Мерло. Друг вид е виното Рубин – от пикантно червено грозде. Белите вина се произвеждат от родните Мискет и Димят, а също и от по-познатите Шардоне и Viognier. Те могат да бъдат свежи, произведени в инсталации от неръждаема стомана или плътни, отлежали в дъбови бъчви.

Местните експерти

Маргарита Левиева, редактор в списание „Лозарство и винарство“, казва: „Моят най-предпочитан начин да прекарам времето си в Пловдив е да се разходя из Стария град. Това е най-старият жив град в Европа, и е археологическо и историческо съкровище. Само на няколко минути от шумния модерен град, вие можете да потънете в тишината на античността и да стъпвате по същите каменни улици, по които са ходели хората преди 8 000 години.“

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *