Министър Ангелкова: Ще бъде актуализирана стратегията за устойчиво развитие на туризма

Министър Ангелкова: Ще бъде актуализирана стратегията за устойчиво развитие на туризма

8 юни 2017 г. 10:23

Работим по актуализирането на Стратегията за устойчиво развитие на туризма и към нея ще бъде разработен конкретен план за действие. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на четвъртия конгрес на Националния борд по туризъм.

Туризмът е хоризонтална политика и за да имаме отлични резултати, е нужна екипна работа с всички заинтересовани страни. Ние ще продължим активното си партньорство както с всички ангажирани институции и организации, така най-вече и с представителите на туристическия бранш, защото само с общи усилия можем да постигнем устойчиви резултати, подчерта министърът. Тя даде примери с рекордната 2016-а за растеж в туристическата индустрия, който трябва да се поддържа всяка година.

Министър Ангелкова обърна внимание върху важността на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и предстоящите промени за групиране на плажовете според тяхната функционалност. За нас е важно това, което ни е дала природата, да го използваме по най-добрия начин, каза тя. Вече сме в активния летния сезон и ви уверявам, че Министерството на туризма стриктно ще следи дали всеки спазва законите. Ще има мобилни групи, които вече са на Черноморието. Те ще реагират на постъпили сигнали и ще правят постоянни инспекции как се стопанисват обектите. Създадено е звено, което да следи състоянието на черноморската вода съвместно с компетентните институции. Това е от решаващо значение за гарантиране качеството на продукта и сигурността на туристите, акцентира министърът.

Тя увери също, че ще продължи съвместната работа с НАП, МВР, прокуратурата дали се спазват стриктно законите. Паралелно туристическата администрация полага постоянни усилия за намаляване на административната тежест за бизнеса и сивия сектор. Ще подкрепяме всяко начинание, което е от полза на българския туризъм, увери Ангелкова и допълни, че се обмисля премахване на прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене. Част от документите, които се изискват от фирмите, ще бъдат набавяни по служебен път от екипа на министерството. Ще се създаде и туристически инспекторат като звено към министерството, който ще извършва контролните функции, произтичащи от Закона за туризма. Чрез него ще се прави стриктен контрол дали се спазват всички изисквания, което също ще повиши качеството на услугите.

Работи се и по създаването на звено за премахване на звезди на туристически обекти, които не покриват нормативите. С обмисляното премахване на прекатегоризацията ще има ясни правила кога ще се отнемат звездите. Очаква се звеното да заработи, когато промените в Закона за туризма влязат в сила, стана ясно от думите на министъра.

Министърът съобщи още, че скоро ще приключи процедурата по създаването на два нови съвета, които да подпомагат туристическата администрация. Съветът по законодателството в сектора ще обсъжда всички законови и подзаконови нормативни документи, за да се намерят най-добрите решения за намаляване на административната тежест на бизнеса, както и за оптималното функциониране на сектора. Ще има и Съвет по маркетинг и реклама, който да предлага и обсъжда дейностите по Програмата за национална туристическа реклама. Съставът и на двата съвета включва експерти от научните и образователните среди и представители на туристическия бранш.

Министерството подготвя и формирането на Съвет по комуникациите към институцията, който ще разработи нови инициативи за атрактивното представяне на България като целогодишна туристическа дестинация

По отношение недостига на добре подготвени кадри в сектора министър Ангелкова изтъкна, че е много важно да се поддържа пряка връзка с гимназиите по туризъм. Предстои да се организира тематична среща с директорите на тези учебни заведения, както и да се съгласуват учебните им програми с конкретните нужди на бизнеса. В близко време министерството ще представи начален проект за изграждане на Центъра за квалификация към ведомството.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *