Извадка от писмо на фондация „Дом за Пловдивската опера”

Извадка от писмо на фондация „Дом за Пловдивската опера”

 

Извадка от писмо на фондация „Дом за Пловдивската опера” до Мониторинговата комисия на Европейска столица на културата 2019, Европейска комисия, Брюксел и до Представителството на ЕК в България /целият текст беше раздаден днес, 3.09.2019 г., на медиите на специална пресконференция/
„Ние смятаме, че е срамно в Европейската столица на културата през 2019 г. операта да няма своя сграда и да не принадлежи към приоритетите на един културен град. Една от целите на Европейска столица на културата е подобряването на културната инфраструктура и активизирането, подкрепата на участието на гражданското общество в европейските културни политики. Тази цел не само, че не е постигната – тя е напълно неглежирана от страна на Община Пловдив.
Министерство на културата на Република България, за което българската Европейска столица на културата трябва да е абсолютен приоритет, не се интересува нито от Пловдив, нито от операта, която е на негово подчинение. Потресени сме от това политическо безгрижие.
Имаме нужда от помощ отвън. Не става дума за финансовата страна на двете задачи: Дом за операта и Концертна зала. Финансови средства има и ще се намерят. Става дума за това, че липсва политическа воля да се свършат тези задачи. Когато някой каже, че ето – искаме, но обжалват конкурсите, имаше грешка в техническото задание и т.н. вече не му вярваме, че иска да има резултат. Политическата безпомощност наказва българските граждани и гражданското ни общество. Ние смятаме, че който иска – търси пътища, който не иска – търси причини. Ние търсим пътища и затова се обръщаме и към Вас.
Това е. Ще се радваме на среща с Вас – в Пловдив, за да Ви покажем лично при какви условия работи операта и как изглежда Концертна зала. Разчитаме на Вашата морална подкрепа във форма, която Вие прецените, че е подходяща. Надяваме се, че ЗАЕДНО с Вас ще активизираме процесите и ще мотивираме общинските и държавни институции да си свършат работата….”

Фондация „Дом за Пловдивската опера”:

инж. Любозар Фратев – Председател

доц. д-р инж. Никола Добрев

арх. Илко Николов

ик. Георги Стоев

д-р Мариана Чолакова

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *