Екатерина Христова, UvaNestum Wine & SPA и Winetrips.eu

Екатерина Христова, UvaNestum Wine & SPA и Winetrips.eu

Екатерина Христова

Мениджър проекти Uva Nestum Wine & SPA

Инициатор на платформата за винен туризъм Winetrips.eu

Посланик на гостоприемството и бранд мениджър на IB Park Hotels

 

IB Park Hotels реализира възможностите за целогодишен спа и винен туризъм в една малко позната туристическа дестинация – долината на река Места, чрез комплексите Uva Nestum Wine & SPA, Гоце Делчев и Therma Vitae – Профилакториум Огняново, Огняновски минерални бани. От седем години Екатерина работи за развитието и маркетинга на комплексите, отговаря за обучението на екипа, разказва истории. Истории, които представят богатствата, красотата и хармонията на долината на Места и помагат за популяризиране на дестинацията. Платформата Winetrips.eu е замислена като пространство, където избите, туристическите обекти и организаторите на дейности да разкажат своите автентични истории, което от своя страна да създаде повод за посещение и да провокира туристите да споделят преживяванията си. Със съвременните дигитални инструменти, платформата подкрепя туристическите обекти, генерира и насочва внимание, насърчава потребление и работи за добрата репутация на винените дестинации и местата за целогодишен туризъм.

 

Представяне на темата:

България е забележително място, където за кратко време (поради малките разстояния и богатството на ресурси) може да се осъществят уникални и различни по вид туристически преживявания. Страната ни е на челните места в Европа по отношение на богатства и ресурси, които са предпоставка за развитие на устойчив целогодишен туризъм: на второ място по богатство на минералните извори (след Исландия) и на трето място по богатство на археологическите и културни артефакти (след Италия и Гърция). Част от тези артефакти са свързани с винопроизводството, което по нашите земи датира от дълбока древност. Виното е неизменна част от историята на България, от българската култура и традиции. Страната ни разполага с нереализиран потенциал за развитие на множество форми на целогодишен туризъм, включително винен. Има райони в страната ни, които са непознати не само за чужденците посещаващи България, но и за много българи. Много туристи вероятно биха предпочели да почиват, пътуват и опознаят забележителностите на България, ако имаха знанието за тях и доверието към туристическия продукт. Това може да се промени чрез сътрудничество и системен подход – съвместни и координирани усилия от страна на туристическия бизнес, сдружения и организации, държавна администрация и местна общност във всяка дестинация.

 

Постигането на постоянно качество и устойчивото развитие на системата за винен туризъм изисква промяна не само в отделните части на системата, а в системата като цяло. Необходимо е да се разбират процесите и развиват взаимовръзките, за да се постигат качествени резултати. Платформата Winetrips.eu е изградена като инструмент за сътрудничество, обучение и представяне на качествени продукти и стойностни преживявания за туристите. Презентацията е за представяне на възможностите на платформата Winetrips.eu в полза за всеки от участниците в системата на винения туризъм.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *