ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ СЧУПИ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ РЕКОРДИ

ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ СЧУПИ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ РЕКОРДИ

Седмото издание на Дефиле „Вино и гумре“ се проведе при рекорден брой участници, посетители и дегустации. През изминалия уикенд Старият град в Пловдив се превърна в арена на истинска вино и гурме фиеста. Рекорден брой винопроизводители (двадесет и седем) и гурме предложения, допълнени с пъстра фестивална програма зарадваха хиляди туристи, винолюбители, дошли специално за фестивала от всички краища на България.

Началото на празника бе съпроводено от виртуозите на Биг Бенд Пловдив,  а г-н Пламен Панов – зам.кмет по култура, археология и туризъм в Община Пловдив,  г-н Любозар Фратев – председател на „Съвет по туризъм –Пловдив“ и г-н Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии  изказаха поздравления и пожелаха успешен старт на събитието и на туристическия сезон в града.

Уличките на Стария град в Пловдив се препълниха от нетърпеливи дегустатори. Китните  дворчета в 10-те емблематични локации дадоха „Сцена за изява“ на 27 винарски изби и 14 производители на храни, които поднесоха на пловдивчани и гостите на града вкусни съчетания на вина и гурме продукти.

Винопроизводителите и шеф готвачите за пореден път затрудниха журито на дегустационния конкурс за най-добро съчетание между вино и храна. На официалната вечер на 8 май бяха наградени победителите в конкурса. Председателя на комисията доц. д-р Христо Спасов поздрави участниците в него и сподели, че с всяка измината година комисията е все по-изненадана и затруднена, защото предложенията са все по-оригинални. Пет-членното жури определи: Първото място за изключително умелото съчетание на  Рибай стек от зряло говеждо месо на УНИТЕМП ЕООД с Barrell Fermented Mavrud 2017. Вино изготвено по класическа технология. Отлежаване 18 месеца в хибридна бъчва- български и американски дъб, второ зареждане на винарска изба „ВИЛА ВИНИФЕРА“.

Второто място – за ELLY’S SUPREME TASTE, които презентираха Осолена сьомгова пъстърва, жълтък, див копър, лайм, каперси чипс в комбинация със Сандански мискет, реколта 2019 на ВИНАРНА ОРБЕЛИЯ.

Трето място – отново за ELLY’S SUPREME TASTE, които с истински професионализъм се включиха с още едно предложение в конкурса – Точени кори, мус козе сирене, орехи, босилек в комбинация с малиновото вино на КУБЕРА.

Всички наградени участници получиха грамота и стъклен плакет.

Конкурсната комисия излъчи и една специална награда за участниците от Италия ВЕСКОВАДО, които предложиха спагети с морски дарове с фантастично просеко DOCG.

Организаторите отчетоха и рекорден брой дегустации – над 40 000. Класацията на винопроизводителите по броя на събраните жетони оглавиха винарска изба „ВИЛА ВИНИФЕРА“ следвани от АРЖИЛ, ДВОР#1, ВЕСКОВАДО и винарска изба НОВО СЕЛО.

Най-голямата класация на събитието се определя от анкетните карти попълнени от  публиката за любимо вино в категориите бяло, розе, червено и плодово вино. Над 200 попълнени анкети определиха любимците на публиката – ВИ ИЗБА ТОДОРОВ в категория „Любимо бяло вино“, ВИ ВИЛА ЮСТИНА в категория „Любимо вино розе“, ВИ НОВО СЕЛО в категорията „Любимо червено вино“ и КУБЕРА в категорията „Любимо плодово вино“.

 Посетителите на Дефиле „Вино и гурме“ бяха приятно изненадани от разнообразната фестивална програма предложена от организаторите. Матине „Вино и гурме“ с участието на младежки камерен оркестър Франк Мартен Плейърс предложи на посетителите интересен подбор на кратки и ведри класически пиеси от Моцарт, Хендел и Големинов. Десетки танцуващи винолюбители се включиха в танцовото предизвикателство “Jerusalema” водено от инструкторите Димитър Капов и Фам Кундева. Девическа хорова формация „Евмолпея“ озари с присъствието и таланта си всички фестивални локации. Силно представяне направиха и Българската асоциация на винените професионалисти, които презентираха с дегустация и лекционна част „Международния ден на Мавруда“. Голям интерес предизвика и играта „Не се сърди винено човече“ в която четири отбора се съревноваваха със своите фестивални винени чаши (вместо пионки) за награди. Пъстро и модно музикално шоу събра погледите на присъстващите с феерия от музика и цветни модни предложения. Десетки винолюбители се снимаха във фестивалната Инстаграм рамка и споделиха своите емоции в социалните мрежи.

По всичко личи, че Дефиле „Вино и гурме“ е на път да достигне по резултати своя по-голям ноемврийски брат „Дефиле на младото вино“.

Организаторите „Съвет по туризъм – Пловдив“, Община Пловдив и Университет по хранителни технологии, с любезното сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” благодарят на спонсорите и партньорите си за поредното успешно Дефиле „Вино и гурме“.

Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *