Ги Лабейри, „Витис тур“

Ги Лабейри, „Витис тур“

За енoтуристическия си подход в България, Ги Лабери току-що е получил наградата за енотурист на годината, присъдена от Winetourisminfrance.com, като част от изложението Vinisud.

Неговата компания “Витис Тур” предлага от 2013 г. насам да откриете “новите вина от стара Европа”, докато пътувате в българските винарски райони. Пълно творение в страна, която никога не е показвала своите винарски изби.

“Виното тече във вените на България”

Ги Лабери, търговец на вина от Бордо и доставчик на услуги в сферата на енотуризма, пристига в България през 2008 г. за засаждане на лозя. Той открива голям потенциал за винен туризъм, за разработване от А до Я. Защото, ако “виното преминава през вените на България”, обяснява той, винения туризъм не съществува и полетите до София все още са редки. Той ще представи всички необходими стъпки за поставяне на България на световния пазар на дестинации за винен туризъм. За да постигнем това,  трябва да се създаде образ на страната показвайки силните й страни: старите сортове вина и неговите културни традиции.

Страната на лозята от древни времена

България с излаз на Черно море, в близост до Грузия, родното място на виното, повече от 40 местни сортове, червени и бели. Страната има древна история с виното, археологическите открития проследяват историята до над 4000 години и Омир в Илиада се отнася до лозята на Тракия. Неотдавна България беше “винената изба” на комунистическия блок. През 1980 г. България е вторият по големина производител на наливни вина след Франция. Държавно производство, където количеството доминираше качеството и драстично намаля от 70 милиона хектолитра по това време до 16 милиона днес.

Но българите все още обичат виното ,до там че да го правят у дома! С декарите лозе, или закупено грозде и оборудването за производството на вино от магазина за строителни материали, всеки може, законно  да произвежда вино в домашни условия и консумация, казва Ги Лабери. С влизането в Европейския съюз през 2007 г., се очертава визията за качествено вино, и спомага за осъществяването на изкореняване и засаждане на сортове … френски. Мерло, Сира, Каберне, Пино и дори Марселан, ние опитваме всичко на тази планинска страна с континенталнен климат, богата на вода. Парадоксално е, че комунизмът е защитавал лозарството от интензивно използване на химикали, разполагайки с работна ръка за обработане на земята.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *