“Европейска нощ на учените” 2018

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Университетът по хранителни технологии (УХТ) е водещ обра­зо­вателен и научноизследователски център в сферата на хранителните техно­ло­гии и техника, хранене, икономика и туризъм. По традиция пре­по­даватели, докторанти и студенти от УХТ – Пловдив канят колеги и гости на града да участват „Европейската нощ на учените”, която тази година ще бъде посветена на Европейската годината на наследството.

Планираните дейности се фокусират върху основната цел да се повишава общественото разбиране и ангажираност към науката, насърчавайки интереса на децата към научните дейности, технологията, инженеринга и математиката. Вниманието ще бъде насочено към широката общественост със специално внимание към студенти и ученици от всички възрастови групи, както и към деца, включително и в неравностойно положение или младежи със специални нужди и опасност от отпадане от образователната система за да се създаде разбиране за важността на ролята на учения и неговата работа за развитието на общест­вото и да се подпомогне избора на кариера.

Мероприятията са в навечерието на тържествата, посветени на 65 годишнината от основаването на Университета по хранителни технологии.

 

ПРОГРАМА

за Европейската нощ на учените 2018”

28 СЕПТЕМВРИ 2018

 11.00 – 15.00 Наука в града REFRESH

Запознаване с научноизследователска апаратура и лабораторни методи за анализ „ПРОЛАБ ИНСТРУМЕНТС“ ЕООД и МЕТРОМ БЪЛГАРИЯ АД

 16:30 Наука в града REFRESH: Официално откриване

Представяне на целите на проекта REFRESH, общата тема, на която са посветени  „Европейска нощ на учените 2018“, „Европейска година на културното наследство 2018“ и „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”, с локална тема „65 години Университет по хранителни технологии“.

16:30 – 20:00 Наука в града REFRESH: Млад учен

Представяне на постери на научни разработки на млади учени и студенти от УХТ.

 16.30-20.00  Магия REFRESH: Традиционните танци

Студентски танцов състав „Пълдин

 17:00 – 21:00 Наука в града REFRESH: Панаир на науката

Представяне на научни разработки на млади учени и провеждане на забавна викторина с награди за победителите. “Химия и магия на въздуха и водата“; „Химия в чинията“ и много други…

 17:00 – 21:00 Наука в града REFRESH: Обредни хлябове

Лекция и демонстрация на традиционни български обредни хлябове, обредни хлябове по света и видове походен военен хляб от Византийската империя и Второто българско царство. С участието на: доц. Цветана Гогова и майстор Георги Лефтеров.

18:00 – 21:00 Магия REFRESH: Традиционните храни като културно наследство

Представяне на традиционни храни и рецепти от различни региони на България.

20:00 – 22:30 REFRESH кафене: 65 години хранителна наука, техника и технология

Дискусия за постиженията на учените в развитието на хранителната наука, техника и технология и тенденциите в развитието й.

септември 28 2018

Подробности

Дата: септември 28, 2018
Време: 11:00 am - 10:30 pm
Категории Събитие: