Дефиле “Вино и гурме” 2019

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

 

ПРОГРАМА –>>

За пети пореден път Дефиле „Вино и гурме“ събра любители на добрите вина и хубава храна в Стария град – над 9000 посетители влязоха в ролята на дегустатори и оцениха по достойнство предложенията на 32-та участници. Старт на дефилето дадоха изключителното изпълнение на ансамбъл „Елика“, а речите на кмета на град Пловдив г-н Иван Тотев и г-н Любозар Фратев, организатор на събитието, обобщиха успехите на изданията до момента като изключителни за развитието на туризма в града и с всяка изминала година все по-успешни. Г-жа Ирена Герогиева, зам.-министър на туризма към Министерството на туризма отправи поздравление от министъра на туризма Николина Ангелкова, а зам.-ректора на Университета по хранителни технологии проф. Йорданка Алексиева изказа най-искрените си поздравления на организаторите и съобщи резултатите за най-умелите съчетания между винарските изби и кулинарните бижута на производителите на храни и готвачите.

32 участника, от които 20 винарски изби и 12 водещи кулинари привлякоха посетители от България, Германия, Франция, Полша, Русия, САЩ, Корея, Япония и др. Калдъръмите на Старинен Пловдив бяха изпълнение с усмихнати дегустатори, които се отбиха в 9 емблематични локации.

Винопроизводителите и шеф готвачите изумиха за пореден път журито на дегустационния конкурс. Първото място с изключително умело съчетание в класацията оглавиха Дюс Уайнъри и Джаз клуб „Контра бас“: Бяло вино Дюс Шардоне дабъл барел – 2016 и гъши дроб „фоа гра“ върху брускети със сладко от люти чушки. Второто място бе отредено на ВИ Стема Старосел и Селски мезета „Бояджиев“: Каберне Совиньон – 2011 и телешко бон филе със селска майонеза и грамулата от лимон, магданоз и каперси. Третото място заеха Шато Копса и Делишу за съчетание между Блан – 2018 и Делишу натурално. Специалната награда взеха Винарна Тополово и Катедра „Хранене и туризъм“ към Университет по хранителни технологии: Розе Памид, Мерло, Кабарне Совиньон – 2018 и Руле от Ементал с мус от сирена, сушени плодове и шамфъстък.

Посетителите отдадоха предпочитанията си към продукцията на Шато Копса в категория бяло вино, за най-добро розе избраха Дюс Уайнъри, а за най-добро червено вино бе отличено Реалити Био вино. Класация на участниците по броя на посетителските жетони бе оглавена от Кубера, следвана от ВИ Вила Юстина и Заара Естейт.

Гостите от „Вера Италия“, представиха изключително подбрани италиански вина и типични италиански продукти. Посетителите на фестивала бяха приятно изненадани от богатата културна и развлекателна програма.

Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират Дефиле „Вино и гурме“   в активно сътрудничество  с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, и всички участници във винения и кулинарния бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града. Спонсори и партньори на събитието са: Либхер, Томика Метал, Актуал Индъстрис, Херти, Ледена Епоха, Енко, Пловдив CityCard, ЕТНХост. Събитието се осъществява в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

Подробности

Начало: май 11, 2019 @ 12:00 am
Край: май 12, 2019 @ 8:00 pm
Категории Събитие:
Уебсайт: Посетете сайта на събитието

Програма

  • Събота: 12:00-20:00
  • Неделя: 12:00-20:00
  •  

Организатор

Съвет по туризъм – Пловдив
Тел: +359 888 909 960
Email:
Уебсайт: Посетете сайта на организатора