Дефиле “Вино и гурме” 2018

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Въпреки гергьовския дъжд посетителите на Дефиле „Вино и гурме“ продължиха да се наслаждават на романтиката в Стария град

Четвъртото издание на Дефиле „Вино и гурме“ стартира изключително успешно в сърцето на Стария град – в заведение „Конюшните“ под съпровода на Духовия оркестър на Пловдив, речите на кмета на град Пловдив, г-н Иван Тотев и г-н Любозар Фратев, организатор на събитието. Г-жа Лиляна Арсова, главен директор на дирекция „Туристическа политика” към Министерство на туризма отправи поздравление от министъра на туризма Николина Ангелкова, а зам.-ректора на Университет по хранителни технологии, проф. Йорданка Алексиева изказа най-искрените си поздравления на организаторите и приветства посетителите на събитието.

31 участника, от които 19 винарски изби и 12 водещи кулинари ни отведоха на едно винено – кулинарно пътешествие из слънчевите калдъръми на Старинен Пловдив в 9 емблематични локации. Над 8 000 пловдивчани и гости на града дегустираха и комбинираха виното и гурме специалитетите на изложителите, като откриваха нови невероятни съчетания, които галят небцето и доставят удоволствие на всеки вкусов рецептор.

Резултатите от дегустационния конкурс не изненадаха посетителите поради изключителния професионализъм на участниците. Винопроизводителите и шеф готвачите съчетаха за пореден път виното и храната по традиционни рецепти с модерно звучене. Първото място в класацията оглавиха ресторант Атлас със своите съчетания с Шато Копса и ВИ Бендида. Второто място си поделиха ресторант „Щастливци под тепето“ в комбинация с ВИ Старо Оряхово и ресторант „Райя“ с двете си съчетания с ВИ Кьосев. Поради изключително доброто си представяне третото място бе дадено на три съчетания, сред които Шеф Чакъров в комбинация с вина от Трастена и ВИ Афузов, ресторант „Филипополис“ в съчетание с ВИ Тодоров и редовен участник в събитието в последните 4 издания –  „Селски мезета Бояджиеви“ с вината на Стема Старосел. Дегустационната комисия даде специалната си награда на „БЕББА Макаронс“ за изключителните френски сладки – макарони.

Подробната класация може да разгледате тук.

Най-голям интерес от посетителите имаше към щанда на Санта Мария, следвани от Трастена и ВИ Ялово. Цялата класация топ 10 ще може да разгледате на официалната Фейсбук страница на събитието.

Гостите от „Асоциация на винопроизводителите от северна Гърция“, които ни предстаиха изключително добри гръцки вина, изненадаха приятно посетителите на фестивала, а богатата културна програма направи тази винено-кулинарна обиколка незабравима.

Организаторите раздадоха много награди преди и по време на фестивала. от които кашонче със селеция от 6 вина на участниците в събитието, брандирани торбички на събитието с 2 селектирани бутилки вино, покани за безплатни дегустации, бутилки вино с брандирани тирбушон и др.

Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират Дефиле „Вино и гурме“   в активно сътрудничество  с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града. Спонсори и партньори на събитието са: „Актуал Индъстрис“, „Акташ“, „Димитър Маджаров“, МОЛ „Марково тепе“, вода „Клисура“, „Енко“, „Ледена Епоха“. Събитието се осъществява в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

За контакти:

e-mail: info@wineshowplovdiv.events;

facebook: Дефиле „Вино и гурме“;

Мария Далемска /мениджър събития/ тел.: + 359 888 909 960

Цветелинка Цветанова /координатор участници/ тел.: + 359 894 321 401

Подробности

Начало: май 5, 2018 @ 12:00 am
Край: май 6, 2018 @ 7:00 pm
Категории Събитие:
Етикети Събитие:, , , ,
Уебсайт: Посетете сайта на събитието

Локация

Пловдив

Пловдив, 4000 Bulgaria

Посетете сайта на локацията

Програма

  • 12:00 - Официално откриване на събитието / заведение "Конюшните" в сърцето на Стария град с участието на Духов оркестър Пловдив
  •  

Организатор

Съвет по туризъм – Пловдив
Тел: +359 888 909 960
Email:
Уебсайт: Посетете сайта на организатора