Дефиле “Вино и гурме” 2017

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Над 7 000 души от цял свят посетиха Дефиле „Вино и гурме“ през изминалия уикенд

При изключително голям интерес премина тазгодишното издание на фестивала Дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив. Дегустациите на вино и кулинарни специалитети се проведоха в емблематичните къщи на Стария град по традиция през първия уикенд на месец май. Въпреки лошото време Дефилето регистрира рекорден брой участници – над 7 000 души, които са посетили събитието за 2 дни. Организирани групи чуждестранни туристи от САЩ, Франция, Англия, Холандия, Гърция, Турция, Китай и др. както и българи от цялата страна се включиха в дегустациите на 12 водещи кулинари и 19 винопроизводители от цялата страна.

Събитието успешно наложи и популяризира културата на съчетаване на вино и храна, като на тазгодишното издание огромният интерес бе към гурме изкушенията на водещите Шеф готвачи от Пловдив и региона, които създадоха специално за „Вино и гурме“ над 300 кулинарни комбинации с 50 от представените вина.

Всички участници и посетители бяха изключително доволни от възможността да се включат в Дефиле „Вино и гурме“ 2017  и очакват отново да посетят Стария град през ноември на „Дефиле на младото вино“.

Посетителите проявиха най-голям интерес към вината на РОУЗ КЬОШЕ, следвани от  МЕЛВИНО и ВИ САНТА МАРИЯ. На 6 май на специална гала вечеря в ресторант Филипополис комисията от водещи специалисти  обяви и награди най-умелите съчетания на вино и храна.

Международното жури от експерти бе изключително затруднено да отличи победители поради високото ниво на всички представени комбинации. Затова бяха дадени две І – ви места:

  • РОЗЕ ТОДОРОВ 2016 в комбинация с бонбон от три вида сирена, изготвен от РЕСТОРАНТ ФИЛИПОПОЛИС
  • ШАРДОНЕ БАРЕЛ ФЕРМЕНТИД 2016 ВИ СТРАЦИН, комбинирано с домашно краве сирене със сладко от смокини, произведение на РЕСТОРАНТ ФОТОКЛУБ.

Председателят на комисията проф. Й.Алексиева отбеляза изключително високото ниво на представяне тази година на всички участници и най-вече на ресторантьорите и кетъринг фирмите. Това бе причината да бъдат присъдени четири ІІ-ри и три ІІІ-ти места.

Фестивал Дефиле „Вино и гурме“ е запазена търговска марка, регистрирана от Съвета по туризъм на град Пловдив, за организиране и провеждане на дегустации на българско вино и кухня рамките на месец май в различни къщи в Старинен Пловдив. Дефиле „Вино и гурме“ цели да популяризира неповторимостта на Стария град и забележителностите на Пловдив, добрите качества на българското вино и храна, да привлече повече туристи и гости на града и страната. В уютната атмосфера на възрожденските къщи на Стария град на Пловдив, гостите на фестивала имат възможност да дегустират съчетанията на вина и кухня на производители от различни райони на страната.

Дефиле „Вино и гурме“ се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив,  ОП „Туризъм”- Пловдив,  професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирми, и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града. Официални спонсори Третото издание на фестивала бяха: „Актуал Индъстрис” ООД „Техно Акташ” АД, „Димитър Маджаров“ ЕООД, Кривицки и СИЕ и Вода Клисура.

май 05 2017

Подробности

Начало: май 5, 2017 @ 12:00 am
Край: май 6, 2017 @ 12:00 am
Категории Събитие:

Локация

Пловдив

Пловдив, 4000 Bulgaria

+ Google Map

Посетете сайта на локацията

Организатор

Съвет по туризъм – Пловдив
Тел: +359 888 909 960
Email:
Уебсайт: Посетете сайта на организатора