Фестивал “Дефиле на младото вино” 2016

Над 18 000 души дегустираха младо вино в Стария град на Пловдив през уикенда

          При изключително голям интерес премина тазгодишното осмо издание на „Дефиле на младото вино“ в Пловдив. Дегустациите на младо вино се проведоха в емблематичните къщи на Стария град по традиция в последния уикенд на месец ноември. Събитието регистрира рекорден брой посетители  – над 18 000 души през 3-те  дни се насладиха на младите вина на 32 винопроизводители от цяла България. Организирани групи чуждестранни и български туристи се включиха в дегустациите  и посетиха Стария град на Пловдив.

Най-голям интерес имаше към продукцията на Шато Копса, следвани от вината на Енджълс Естейт АД. В голяма част от обектите бе предлагана специално приготвена храна за дегустациите, участие във фестивала взеха и производителите на мед със своята екологична продукция. Дегустациите бяха съпътствани от специално подготвения репертоар на изключителните музиканти и танцьори от Ансамбъл Тракия, които радваха посетителите на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната.

На провелата се на 26ти ноември „Вечер на майсторите на виното“ бяха обявени наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия. Според него вината, които се оценяват, могат да бъдат чисто сортови или купажни от настоящата реколта.  Със Златен Дионис в категория „Червено вино“ бе отличен Букет на Едоардо Миролио. В категория „Розе“ победител е Рубин на ВИ Бендида. Златен Дионис за най-доброто бяло вино в дегустационния конкурс беше отреден на Братя Минкови със Совиньон блан. Специален Златен Дионис бе връчен на Санта Мария за Купаж-Каберне совиньон, Каберне фран.

Наградите на посетителите, определяни въз основа на резултатите от анкетните карти, които всеки дегустирал посетител на „Дефиле на младото вино“ попълва за бяло, червено и вино розе бяха спечелени от  ВИ Козя Грамада – за най-добро бяло вино, ВП Мелвино за най-добро розе и ВИ Тодоров – най-добро младо червено вино за 2016г.

Фестивал “Дефиле на младото вино” е запазена търговска марка, регистрирана от Съвета по туризъм на град Пловдив, за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последните петък, събота и неделя на месец ноември в различни къщи в Старинен Пловдив.

„Дефиле на младото вино” цели да популяризира неповторимостта на Стария град и забележителностите на Пловдив, добрите качества на българското младо вино, да привлече повече туристи и гости на града и страната. В уютната атмосфера на възрожденските къщи на Стария град на Пловдив, гостите на фестивала имат възможност да дегустират младите вина на производители от различни райони на страната.

„Дефиле на младото вино“ се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, както и професионалните гимназии, висшите учебни заведения, кетеринг-фирми, производителите на сувенири, винопроизводителите и  институциите, свързани с културата и изкуството в града. Официални спонсори са: Кривицки и Сие, Обединена Българска Банка, „Техно Акташ” АД, БАСФ АД и Вода „Клисура”.