Фестивал “Дефиле на младото вино” 2015

С голям успех премина Седмото издание на фестивал “Дефиле на младото вино”

Седмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната – фестивалът „Дефиле на младото вино” се проведе в последната седмица на месец ноември в град Пловдив. Поредица от дегустации, съпроводени с лекции, както и богата културна програма бяха подготвили организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив.
Посетителите на традиционното изложение на млади български вина  се насладиха на вино от последната реколта на 26 водещи винопроизводителя от цялата страна. Te представиха своите млади вина в неповторимата атмосфера на 12 емблематични места в Стария град, сред които къщи, ресторанти и открити площи. В голяма част от обектите се предлагаше  специално приготвена храна за дегустациите, участие във фестивала взеха и производителите на мед със своята екологична продукция .
Официалното откриване на „Дефиле на младото вино” бе в петък (27ми ноември) от 13:00 часа с  традиционното Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия”.
Символичният старт на консумацията на младо вино бе  дадена по традиция с отваряне на „Бъчвата на младото вино“, която е предоставена от миналогодишния носител на златното отличие – ВИ „Вила Юстина”.
Празниците, посветени на виното започнаха още от понеделник, 23ти ноември, когато се откри културната програма, предшестваща дегустациите, наречена „Дни на младото вино”. Тя представи атрактивни събития като спектакли, танцови атракции и лекции и дегустации, всички те със свободен вход за посетители. За пръв път в рамките на „Дните на младото вино“ се организира винен тур с музика на живо, по време на който в избрани клубове в Пловдив, посетителите  дегустираха вина, под музикалния съпровод на разработен за събитието джаз репертоар с фолклорни елементи, изпълняван на китара и гъдулка от музикантите Добромир Велев и Богдан Ганев.
Акцент в програмата тази година бе и специално създаденият за „Дефиле на младото вино“ спектакъл на огъня и танца „Легенди за виното“, който пловдивчани и гостите на града имаха възможност да видят на 26 ноември от 19.00 часа на Римски стадион. Артистите от Театър на огъня и сенките “Fireter”  разкаха една древна легенда за Ампелос, любимия Сатир на бог Дионис, използвайки красотата на огъня и светлината.
Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия, бяха връчени по време на „Вечер на майсторите на виното”, която се състоя на 28ми ноември.
Посещение на тазгодишното издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ бе включено в програмата на участниците в Седмата международна среща на туроператорите, която се проведе в Пловдив по същото време. Това дава възможност за международна реклама на събитието като част от националния туристически календар и популяризиране на младото българско вино като продукт от национално значение..
„Дефиле на младото вино“ се оганизира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в активно сътрудничество с Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, ОП „Туризъм”- Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирми, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града. Официални спонсори са: Кривицки и Сие, Обединена Българска Банка, „Техно Акташ” АД, „Актуал Индъстис” ООД, „П и М Консултинг” АД, БАСФ АД. Партньори на събитието са ресторант „Чили” и Вода „Клисура”.