Фестивал “Дефиле на младото вино” 2009-2014

  • Фестивал „Дефиле на на младото вино“ – 2014

Фестивалът през 2014 година стартира със съпътстваща културна програма от понеделник 24 ноември. Производителите на вино представиха своите млади вина в дните 28, 29 и 30 ноември. Фестивалът привлече за участие 24 винопроизводители от цяла България, от които 4 нови винарски изби. Събитието бе посетено над 13 хиляди пловдивчани и гости на града.

Новост бе участието на 9 производителя на мед – ОПС „Акация 1899“, които бяха разположени в къщите с винопроизводителите.

Събитието обхващаше 11 знакови локации в Стария град, като за първа година се включва и ресторант „Граждански клуб”.

Дефилето на младото вино бе включено в програмата на 5-ата международна среща на туроператорите и в програмата на българо- руска Ротари среща.

В мероприятието се включиха като доброволци студенти от Университета по хранителни технологии и ученици от гимназията по туризъм в Пловдив.

  • Дефиле на младото вино 2013

През 2013 година се проведе петото издание на „Дефиле на младото вино“. По традиция фестивала се проведе със съпътстваща богата културна програма. Посетителите имаха възможност да дегустират чудесните млади вина на българските винопроизводители в знакови къщи във Стария град на Пловдив. Броят на посетителите през 2013 бе значително по-голям от предходните години на изданието.

  • Дефиле на младото вино 2012

През 2012 година Пловдив събра изключителен брой ценители на качественото младо вино. Празникът се организира за четвърта поредна година, като първите три издания на дефилето привлякоха над 15 000 посетители от цялата страна. Дегустациите бяха съпроводени с награждаване на най-доброто младо вино, културни събития, лекции, посветени на историята на виното, актуална информация за производителите на вино и други, които, комбинирано с компактното включване на десетки локации и масирано комунициране, превърнаха събитието във важен акцент за град Пловдив. Дефилето премина на фона на богата културно-образователна програма.

За откриването му на 23.11.2012 г. в 13.45 часа бе поканен Президентът на Република България Росен Плевнелиев, а за дегустациите – представителите на дипломатическите мисии и много наши и чуждестранни гости.

  • Дефиле на младото вино 2011

Празникът „Дефиле на младото вино” 2011  се проведе през последните събота и неделя на месец ноември или на 26 и 27 ноември в 5 къщи на Стария град и ресторант „Българска къща”. В празника участваха 16 винарски изби и 2 фирми – производители на хранителни продукти. Тази година празникът бе предшестван от две прояви, които допринесоха за по-добрата реклама и разгласяване на фестивала. През седмицата преди празника – във вторник, бе открита изложба на антични съдове за вино, а в петък бе проведена предпразнична вечер „Тракия и виното”. „Дефиле на младото вино” 2011 привлече повече от 7 000 посетители от Пловдив, страната и чужбина.

  • Дефиле на младото вино 2010

Кметът на община Пловдив Славчо Атанасов награди с грамота инж. Любозар Фратев, председател на Организационния комитет на „Дефиле на младото вино”2010 и председател на Съвет по туризъм – Пловдив. Наградата е за принос в организирането на „Дефиле на младото вино” на 27 и 28 ноември 2010 г. и утвърждаването му като национален фестивал.

Грамотата бе връчена официално от зам.-кмета Петя Гогова на отчетното заседание на Организационния комитет на празника, проведено през седмицата.

Над 5 хиляди посетители от страната и чужбина гостуваха тази година на второто издание на „Дефиле на младото вино” в Стария град в Пловдив. В уникалната атмосфера на възрожденските къщи гостите опитаха и се насладиха на различни видове български вина, представени от 20 винарски изби от различни лозарски региони на страната.

Привличайки интереса на винопроизводители, представители на туристическия бранш и много посетители, целта на празника е да допринесе за развитието на туризма и по-добрата реклама на Пловдив и българското винопроизводство.

  • Дефиле на младото вино 2009

През 2009 година стартира един от най- големите винени празници в Пловдив – фестивалът „Дефиле на младото вино“, като това е запазена търговска марка, регистрирана от „Съвет по туризъм –  Пловдив”, за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последните петък, събота и неделя на м. ноември в различни къщи на Стария град. В последствие това събитие има се оказва знаково за културния и събитиен календар на града.