Фестивал Дефиле “Вино и гурме” 2016

Над 6 000 души от цял свят посетиха Дефиле „Вино и Гурме“ през изминалия уикенд

При изключително голям интерес премина тазгодишното издание на фестивала Дефиле „Вино и Гурме“ в Пловдив. Дегустациите на вино и кулинарни специалитети се проведоха в емблематичните къщи на Стария град по традиция във втория уикенд на месец май. Събитието регистрира рекорден брой участници – над 6 000 души, които са посетили събитието за 2 дни. Организирани групи чуждестранни туристи от Англия, Холандия, САЩ,Япония, Турция, Китай и др. както и българи от цялата страна се включиха в дегустациите на 11 водещи кулинари  и 16 винопроизводителя от цялата страна.

Събитието успешно наложи и популяризира културата на съчетаване на вино и храна, като на тазгодишното издание огромният интерес бе към гурме изкушенията на водещите Шеф готвачи от Пловдив и региона, които създадоха специално за „Вино и Гурме“ над 200 кулинарни комбинации с 50 от представените вина.

Посетителите проявиха най-голям интерес към вината на ВИ Стема Старосел, следвани от ЛВК Брестовица и Шато Копса.

На 14 май на специална гала вечеря в ресторант  Филипополис  бяха обявени и раздадени наградите, определени от комисията от водещи специалисти, за най-умело съчетание на вино и храна. Първо място бе присъдено на ВИ Малката Звезда и Комплекс Дияна –  Мерло 2010 в комбинация с Кавърма с пиле и сини сливи, второ място: Трастена и ресторант Gastrolinea  – Вино от малини в комбинация с Парфе от пилешки дроб и хайвер от малиново вино, на трето място се класира ВИ Съединение и Гастро-център Пловдив с комбинацията –  F2F Дорнфелдер с Шоколадов флан с червена боровинка, на четвърто място бе Шато Копса и ресторант Рахат тепе  – Мерло и Каберне Совиньон 2011 в комбинация с Бон филе с печени сушени сливи и сос от вино и пето място бе за Bendida Winery и Енотека Бендида – Розе Рубин 2015 в комбинация с Мус от лапад с крема биволско сирене с пъдпъдъче яйце. Останалите участници получиха поощрителни грамоти. Председателят на комисията проф. Й.Алексиева отбеляза изключително високото ниво на представяне тази година на всички участници и най-вече на ресторантьорите и кетъринг фирмите.

Фестивал Дефиле „Вино и Гурме“ е запазена търговска марка, регистрирана от Съвета по туризъм на град Пловдив, за организиране и провеждане на дегустации на българско вино и кухня рамките на втория уикенд на май в различни къщи в Старинен Пловдив.

Дефиле „Вино и Гурме“ цели да популяризира неповторимостта на Стария град и забележителностите на Пловдив, добрите качества на българското вино и храна, да привлече повече туристи и гости на града и страната. В уютната атмосфера на възрожденските къщи на Стария град на Пловдив, гостите на фестивала имат възможност да дегустират съчетанията на вина и кухня на производители от различни райони на страната.