Фестивал Дефиле “Вино и гурме” 2015

 

Стартира първото издание на Фестивал “Вино и гурме” 

Празникът „Вино и гурме в Стария Пловдив“ е част от утвърдилия се фестивал „Дефиле на младото вино“ и цели популяризирането на българското вино и кухня, както и развитието на винения, кулинарния и културен туризъм чрез организиране и провеждане на дегустации на вина и ястия през месец май на територията на Стария град в Пловдив.

Официалното откриване бе на 08.05.2015 година от 19 ч. на препълнения Римски стадион с фолклорния спектакъл „Пролетно вино” от пловдивски самодейни колективи. След това публиката бе поканена и пробва вината на участниците в предстоящото събитие.

На 09.05.2015 г. от 12 ч. в Стария град на площада пред църквата „ Света Богородица“ Любозар Фратев-Председател на Съвет по туризъм-Пловдив обяви началото празника, а г-жа Менда Стоянова- Председател на Комисията по бюджет и финанси в 43-тото Народно събрание, народен представител от Пловдив, благодари на организаторите и поздрави пловдивчани и гостите на града с този нов празник в туристическия календар на града. Присъстваха дипломати, директора на ОИ „Старинен Пловдив”, представители на Националната лозаро-винарска камара, Европейския рицарски орден на виното, Асоциацията на професионалните готвачи, УХТ, ПУ, много пловдивчани и гости от страната и чужбина. След кратка музикална програма от ансамбъл „Тракия” ценителите на българското вино и кухня се запътиха към своите дегустационни срещи с винопроизводители и ресторантьори, към музеите и художествените галерии, към сърцето на най-стария жив град в Европа.

Част от „Вино и гурме в Стария Пловдив” бе „ Вечер на пролетното вино” – гала вечеря на 09 май  от 21 ч. в ресторант „Филипополис”. На нея  се връчиха отличията на експертната комисия за „Най-умело съчетание на вино и храна” на ресторантите и винопроизводителите, участници в събитието – една първа и една втора награди и 6 специални грамоти.

Дегустациите се проведоха в събота и неделя, 9 и 10 май, с начален час 12 и продължиха до 20 часа.

В събитието се включиха 22 участника – 12 винарски изби, 6 ресторанта, 2 производители на храни и 2 други обекта. Част от тях бяха нови за винените фестове на Пловдив, споделиха възхищението си от перфектната организация и отсега направиха заявки за седмото издание на „Дефиле на младото вино” през м.ноември т.т.

Ø Събитието бе посетено над 5 хиляди пловдивчани и гости на града. Единодушно бе мнението на интервюрираните, че новият празник е изключително интересен и че очакват той да стане традиционен.