Ретроспективна фото изложба

„Гостоприемният Пловдив“

със съдействието на Регионален Исторически музей

Европейската столица на културата за 2019 – Пловдив, показа своите прелести в ретроспективна изложба на 9-ти март в Градски дом на културата „Борис Христов“.

Изглед от високо

Гостоприемството на този град е емблематично, а ние от своя страна решихме да  покажем Пловдив – преди и сега. Благодарение на Исторически музей – Пловдив успяхме да се докоснем до изображения, някои от тях направени преди повече от 100 години, в далечната 1892г.

Главната улица на Пловдив

В тези 20 композици може да се разгледат някои от емблематичните забележителности на града под тепетата, които са разделени графично на “преди” и “сега”.

Емблематичното кино “Балкан”, построено 1939-1940 г. на мястото на изгорелия ресторант “Княз Александър”

Изложбата е едно пътуване във времето, което съчетава модерното развитие на града в едно с романтиката на изминалия век. Идеята, която искаме да предадем на жителите и гостите на Пловдив, е различният поглед върху миналото и настоящето, като безпристрастен наблюдател – този, който оценява моментът тук и сега, защото осъзнава, че миналото няма да се върне, а бъдещето е необозримо.

Хотел “Тримонциум”, открит 1955г.

Тогава комплексът е бил елитна част от социали­стическата верига „Бал­кантурист”.

Сградата на централна поща през 1923г. е била хотел „Цар Симеон”, а три години по-късно и  дом на крупния тютюнев търговец Димитър Кудоглу.

Дом на културата “Борис Христов” е известен в миналото като Синдикален дом

Изложбата бе част от събитието “Уикенд в Пловдив” и съпътстваше откриването на фестивала на 9ти март от 12ч. в ГДК „Борис Христов“.

Тунелът под Джендем тепе е прокопан още през 1948г., но поради липса на финансиране той дълго остава неизползваем.

Мостът при Панаира е изграден 1960г.

Ресторантът на Сахат тепе отваря врати през 1933 г. и е съборено през 1975 г.

През 1922 г. централната улица на Пловдив се сдобила с европейски облик.

Сградата на община Пловдив

Строителството започва на 23 ноември 1930 година и завършва на 31 май 1931 година. Наречен е новият мост – или Моста на Герджика.

Строителството започва през 1906 година и завършва през 1908 година, а официалното му тържествено откриване става на новогодишен бал срещу 1909 година. През 1923 година във Военния клуб е възникнал пожар, при който две от кулите са отстранени.

Фасадата на сградата в Центъра на града е изцяло реставрирана по снимка от 1934 г. на тогавашния хотел “Берлин”.

Римският стадион е разкрит през 1970 година, а преди това върху него се намирал площад „Джумая”.

Изглед към Сахат тепе

Оригиналната статуя на фонтана Деметра в Цар Симеоновата градина е реставрирана и отново върната на мястото й в парка, където е била поставена за пръв път през 1892 г.

Шедьовърът е на италианския скулптор Арнолдо Дзоки.

Зданието на гара “Филипово” е издигнато през 1908 г.