„Дефиле на младото вино“ 2018

Зарежда Събития

      “Дефиле на младото вино” 2018

                 ИНФОРМАЦИЯ

Фестивал „Дефиле на младото вино” е запазена търговска марка на Съвет по туризъм – Пловдив за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последната седмица на месец ноември в Стария град на Пловдив. Това е изключителна възможност за винолюбителите да си изградят своя винена листа и да опитат новата реколта на българските винопроизводители.

„Дефиле на младото вино” стартира през 2009г., с 16 участника в 6 възрожденски къщи. За осем години събитието се разрасна до седемдневен фестивал с богата съпътстваща програма, над 40 участници и над 21 000 посетители, дегустирали българското младо вино. Винопроизводителите са разположени в дворните пространства и вътре в самите възрожденските къщи в Стария град – музеи, ресторанти и галерии.

Предстои десетото юбилейно издание на „Дефиле на младото вино”. В дните на фестивала  – 23, 24 и 25 ноември 2018г. се очакват над 23 000 посетители от България и света. Събитието е едно от масовите и важни за винен туризъм в страната.

Производителите на мед, колбаси, сирена, хляб,  минерална вода, кетъринг фирми и известни шеф-готвачи допълват винените напитки и обогатяват органолептичните комбинации  на потребителите.

Част от фестивала са „Дните  на младото вино” – съпътстваща културна програма с атрактивни събития в градска среда като танцови атракции, изложби, филмови прожекции, и др., със свободен вход за посетители, както и лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика.

Откриването на „Дефиле на младото вино” започва от 13:00 часа, в петък с Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия”, както и танцьори, разположени по главната улица по пътя към Римския стадион, които приканват хората и раздават брошури за събитието.

Множеството от граждани и гости на града се придвижват до Стария град. Следва танцово-музикална програма и приветствия на официалните гости на събитието. Символичният старт на консумацията на младо вино се дава с отварянето на „Бъчва на младото вино”, първата бъчва на миналогодишен носител на златно отличие. Официалните лица повеждат ценителите на хубавото българско вино по къщите, приютили майсторите на виното. Първите два дни на събитието /петък и събота/ винените дегустации продължават до 19 часа, а в неделя до 17 часа.

            „Вечер на майсторите на виното” е специално организирано събитие, на което се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия.

За да включим и оценката на потребителите в отделна класация, предоставяме анкетни карти, които дегустиралите попълват за бяло, червено и розе., а късметлиите получават награда – бутилка селектирано младо вино и брандиран тирбушон.

Посетителите могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани  с логото на фестивала, се предлагат на покупна цена заедно с жетони.

Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив, ОП „Туризъм”- Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионални гимназии и висшите учебни заведения, всички участници във винения бизнес. „Дефиле на младото вино” заема подобаващо място в събитийния календар на Пловдив и е част от Националния туристически календар.

 

За контакти: info@wineshowplovdiv.events  

website: http://wineshowplovdiv.events

facebook: https://www.facebook.com/MladoVino/ ;         

                               Мария Далемска / организационен секретар/ тел.: + 359 888 909 960

                               Цветелинка Цветанова /координатор участници/ тел.: + 359 894 321 401

 

ноември 23 2018

Подробности

Начало: ноември 23 @ 1:00 pm
Край: ноември 25 @ 6:00 pm
Категории Събитие:
Етикети Събитие:, ,
Уебсайт: Посетете сайта на събитието

Локация

Пловдив

Пловдив, 4000 Bulgaria

Посетете сайта на локацията

Организатор

Съвет по туризъм – Пловдив
Тел: +359 888 909 960
Email:
Уебсайт: Посетете сайта на организатора