„Дефиле на младото вино“ 2019

Зарежда Събития

„Дефиле на младото вино“ е фестивал за любителите на виното и цели да запознае своите посетители с новата реколта на българските винопроизводители. Това е възможност да се докоснете до историята и културата на Пловдив, опитвайки вкуса на цяла България.

През 2009 година 16 български изложители на младо вино предлагат своите продукти в 6 възрожденски къщи в Стария град на Пловдив. Девет години по-късно традицията се е запазила, но в събитието участват над 35 изложители, а локации в Стария град са вече над 15. Последното издание на фестивала бе посетено от над 21 000 български и чуждестранни любители на виното и българската култура.

 „Дефиле на младото вино“ XI ще събере над 40 винопроизводители от цялата страна и майстори на традиционната местна кухня. През третия уикенд на месец ноември – 23, 24 и 25 уличките на Стария град на Пловдив ще се изпълнят с радостни хора, нетърпеливи да опитат последната реколта на изключителните български технолози по пътя на културно – историческото ни наследство.

„Дни на младото вино“ съпътстват фестивала през цялата последна седмица на ноември с различни културни прояви в градска среда, повечето от които с вход свободен за посетителите.

„Дефиле на младото вино” започва в 13:00 часа на 15 ноември /петък/ с Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия”. След кратка програма танцьорите и музикантите ни повеждат към Стария град, където се състои откриването на фестивала с гост звезда и официалните лица.

Символичният старт на консумацията на младо вино се дава с отварянето на първата бъчва на миналогодишен носител на златно отличие. Официалните лица повеждат ценителите на хубавото българско вино по къщите, приютили майсторите на виното. Дегустациите в трите дни са както следва:

  • ПЕТЪК, 15 НОЕМВРИ – 14-18ч.
  • СЪБОТА, 16 НОЕМВРИ – 11-18ч.
  • НЕДЕЛЯ, 17 НОЕМВРИ – 11-17ч.

 

            „Вечер на майсторите на виното” е специално организирано събитие, на което се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента, определен от дегустационната комисия.

За да бъде включена и оценката на потребителите в отделна класация, се предоставят анкетни карти, които дегустиралите попълват за розе, бяло и червено вино, а късметлиите получават награда – бутилка селектирано младо вино и брандиран тирбушон.

 

Посетителите могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани  с логото на фестивала, се предлагат на покупна цена заедно с жетони:

  • 4 ЖЕТОНА                     – 2 лв.
  • 12 ЖЕТОНА                      – 6 лв.
  • ЧАША С 8 ЖЕТОНА и ДЪРЖАЧ – 12 лв.

 

Съветът по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионалните гимназии и висшите учебни заведения, всички участници във винения бизнес. „Дефиле на младото вино” заема  важно място в събитийния календар на Пловдив и е част от Националния туристически календар.

 

За контакти:       

e-mail: info@wineshowplovdiv.events  

website: http://wineshowplovdiv.events

facebook: https://www.facebook.com/MladoVino/         

 

Мария Далемска  /организационен секретар/ тел.:               + 359 888 909 960

Цветелинка Цветанова  /координатор участници/ тел.:     + 359 894 321 401

ноември 15 2019

Подробности

Начало: ноември 15 @ 1:00 pm
Край: ноември 17 @ 7:00 pm
Категории Събитие: