Добре дошли в сайта на Съвет по туризъм - Пловдив!

Съвет по туризъм - Пловдив

Адрес: 4000 гр. Пловдив
Площад Централен № 1 Туристически
информационен център
Тел.: +359 888 909 960
Тел.: +359 894 321 401 
 

E-mail: tourismplovdiv@abv.bg 
www.tourismplovdiv.org
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

„ ... Това е най-големият и най-красивият от всички градове.
         Отдалеч блести красотата му...”
                                                            
Лукиан, ІІ век

Население 

Наброява 376 501 души
Според данни на НСИ към 31.12.2007 реално живеещите в Пловдив са 345 249 жители
В града има хора с арменски, еврейски, гръцки, турски, ромски произход.

Разположение

Пловдив е вторият по големина град в България, разположен на територия от 101 981 кв. м. Разположен е в централната част на Горнотракийската низина, по двата бряга на река Марица,  която го дели на две части. Надморската височина е 160 м. Намира се на 42˚ и 9' северна ширина и 24˚ и 45' източна дължина.

Климат

Климатът е преходно-континентален, типичен за Южната част на Европа.

Климатична таблица

Месец Ян Фев Март Апр Май Юни Юли Авг Септ Окт Ное Дек Годишно
Средна максимална дневна
температура (°C)
5 8 12 18 24 28 31 30 26 20 11 7 18,33
Средна минимална дневна
температура (°C)
-3 -2 2 6 11 15 17 16 13 8 2 -1 7
Валежи (mm) 30,2 39,1 58,4 52,1 71,1 47,2 37,3 34,8 17,8 32,3 52,1 51,8 524,2
Източник: MSN Weather


Времето-http://www.wunderground.com/global/stations/15625.html
Данни за времето: http://www.wunderground.com

Административна информация

Пощенски код - 4000
Телефонен код - 032
МПС код - РВ

Пловдив е административен център на Южен централен регион, който включва Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Хасковска и Кърджалийски области. Пловдивска област заема 5928 кв. км площ. За по добро административно управление на община Пловдив тя е разделена на 6 района: Централен, Западен, Източен, Северен, Южен, Тракия, които са обособени като кметства с мажоритарно избираеми кметства и районни администрации.

Община Пловдив, адрес -  пл. "Стефан Стамболов" № 1
кмет- Иван Тотев, тел.
 032 656 727 , имейл за сигнали: signal@plovdiv.bg
ресорен кмет "Култура и туризъм" - зам-кмет Амелия Гешева, тел.
 032 656 712 

Туристически информационен център
4000 Пловдив, пл. "Централен" № 1, тел/факс
 032/ 20 71 93 

Съвет по туризъм 
4000 Пловдив, пр."Централен" 1, тел.032 656 793

 
Достигане до Пловдив

За да получите информация за местонахождението на даден обект в Пловдив, използвайте:

http://gramophon.com/maps/get/335    /може и с GPS координати/
http://www.bgmaps.com/map
http://www.plovdivmap.com
http://www.plovdiv.org/
http://www.plovdivairport.com  летище Пловдив

До Пловдив от столицата София може да се стигне с кола  - лична или наета /рент а кар/ за около 1,30 часа, както и с автобус по автомагистрала "Тракия". Експресният влак стига до града за 2 часа и 15 минути, а бързият - за 2 часа и 45 минути.
До града има военно и гражданско летище, което се модернизира и се предвижда да поеме полетите от София при лошо време. През лятото има постоянни чартъри от различни точки на света. Някои международни полети са с направление до Варна и Бургас - известни пристанища и курортни центрове. Разстоянието от Варна до Пловдив е 398 км по първокласните пътища - Е 87 и Е773, а от Бургас до Пловдив - 260 км.
Голяма част от пристигащите в България откъм Румъния преминават през Дунав мост. Разстоянието от Русе до Пловдив е 299 км. Пътува се по първокласен път Е85, преминава се през Габрово, прохода "Шипка", известната Розова долина и Карлово по път 64.
Достъпът от Гърция до Пловдив е предимно през ГКПП Кулата и ГКПП Свиленград.
Пътуващите от Турция преминават основно през ГКПП Капитан Андреево. Разстоянието от граничния пунт до Пловдив е 160 км по първокласен път Е80, а разстоянието от Истанбул до Пловдив е 400 км.

История на града

Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Твърди се, че е съвременник на Троя и Микена, но е по-древен от Рим, Атина и Константинопол.
Историците не посочват точна възраст на града. През 1975 година са разкрити останки от религиозна постройка от периода на Критско–Микенската култура, които се равняват с откритията на остров Кронос.
Пловдив е известен с културно-историческото си наследство, което датира от времето на траките - най-древното население, за което са намерени писмени източници на Балканския полуостров. Те са носители на изключителна култура, вплела се в други култури.
Развитието на града е свързано с епохата на Филип Македонски, процъфтява през периодите на възход на Римската и Византийската империи, съхранява се до известна степен в годините на Османската империя и отново намира своя възход по време на Възраждането.
Древната история на града оставя трайни следи в архитектурата му. Останки от Античността, Средновековието, Възраждането и съвременната култура съжителстват, вплетени в неустоимата красота на този вечен град.
Пловдив е съхранил в себе си изключително ценни паметници, от които най-впечатляващи са Римският стадион, Античният театър, Одеонът, великолепните цветни мозайки, Акведуктът, крепостните стени, останките от тракийски поселища.
Древните имена на града днес са свързани и се интерпретират в съвременни названия на туристически обекти – хотели, ресторанти и други.
Счита се, че най-ранното име е Кендрисия /Кендрос/. То вероятно произлиза от кедровите гори, за които пишат древни летописци или от тракийското племе – кендриси.Траките първи създават върху Трихълмието укрепено селище, което наричат  Евмолпия или Евмолпеида. Учените свързват произхода с тракийския герой Евмолпус или весталките в храмовете - евмолпеи.
През 342 г. пр.н.е. Филип ІІ Македонски /или негови войски/ са завладели града. Това събитие е последвано от нова смяна на името. Градът се назовава Филипополис, което ще рече Град на Филип, а днес на площад „Джумаята” е издигната статуя на владетеля. През този период селището се разраства значително, като едновременно с това се превръща в една от отправните точки на колонизаторската дейност.
По време на римския император Claudius империята включва тракийските земи в своите предели и той става център на римската провинция Тракия. Тримонциум (в превод) градът на трите хълма, става отново важно средище на културата и стопанския живот. Тук се събират данъци, коват се монети, строят се бляскави сгради, аристократични домове, внушителни крепостни стени. Римската епоха /І-VІ век/ е един от най-значимите периоди на Античността, през която градът е описан като величествен.
През първата половина на седми век започват първите масови заселвания на славяни, които в съжителство с траките, интерпретират името на града от Филипополис на Пулпудева, а после то се трансформира в Пълдин (Плъвдив) и Пловдив.

Туризмът в Пловдив

В Пловдив по удивителен начин съжителстват епохи, етноси и религии. Ако в света има град, който се е превърнал в храм на човешката цивилизация, както и в еквивалентен пример на час по история за всички епохи, това е Пловдив.
Едни от най-интересните забележителности открояват различните лица на хилядолетния град, заслужено определян като културната столица на България.
Богатото културно-историческо наследство и атмосферата му са го превърнали в атрактивна туристическа дестинация.
Изключителното разположение, разнообразието на релефа, природните дадености на града и региона, богатата материална култура, наличието на многобройни геотермални извори с национално и международно значение, човешкият ресурс и други са отлична база за развитието на ваканционен, културно-исторически, конгресен, здравен и балнеоложки туризъм.
Традиционно в града под тепетата се провеждат голям брой културни прояви от национален и международен мащаб. С международна известност е „Есенен салон на изкуствата”, продължаващ през септември и октомври, обединяващ много международни фестивали, изложби, прояви, утвърдили се във времето ( „Златна ракла”, "Сцена на кръстопът"). А от 2005 година, всеки септември се провежда "Нощ на музеите и галериите" със свободен достъп до тях. Пловдив е средище на редица спортни състезания с национално и международно значение, а освен това е родно място на световно известни състезатели и  треньори.    
В самия град, както и в околностите му има добре развита инфраструктура, с отличен достъп през различните сезони, забележителности от световно значение, както и добре квалифицирани кадри, които успешно презентират дестинацията Пловдив.
 
                                                           
Информация относно културния живот на Пловдив, историческа справка за града, работно време на музеи, наличност на художествени експозиции, хотели, ресторанти и други може да се получи от посочените линкове, водещи към важни уеб страници.

Освен това за ученици, студенти, туристически агенции, хотелиери, ресторантьори, туристи и други е полезен материлът "ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА ПЛОВДИВ". Той е  написан от Калина Глушкова, Радина Стоева и Мария Рангелова. Използвани са книгите на издателство "Летера" и брошурите на културен център "Тракарт". Оказана е помощ и от: Галина Иванова - Старинен Пловдив, както и от Председателя на асоциация на екскурзоводите-Пловдив г-жа Румяна Стоева-Титерякова. Предоставени са сведения, документи и разкази на представители от различните етнически общности в града.
За да се добие представа за различните забележителности на Пловдив, трябва да се отвори прикачения файл, именуван със същото име.   

                                                           
 
http://bvstudiobg.com/last_projects.html -
виртуална разходка из Пловдив
 

eventsplovdiv.info - Кликни , за да видиш различни събития в Пловдив

 
                                                    ПОЛЕЗНИ ЛИНКОВЕ - ПРЕПРАТКИ:

http://www.plovdiv.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=127&Itemid=140Община Пловдив - справка/история
http://www.plovdiv.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=462&Itemid=485Община Пловдив - музеи, контакти
http://www.plovdiv.bg/index.php?option=com_wrapper&Itemid=565Община Пловдив - туристически обекти -1 и 2 звезди
http://www.tripadvisor.com/Hotels-g295391-Plovdiv_Plovdiv-Hotels.html английска версия хотели в Пловдив
http://www.ideabg.com/clients/oldtown/bg/ Общински Институт Старинен Пловдив - работно време музеи, обслужване
http://www.plovdiv-tour.info/ Туристически Информационен Център - информация за града
http://www.plovdiv-online.com/drugi/plowdiwski-ukazatel.html телефонен и адресен указател на институциите в града
http://www.plovdivguide.com- пълноценна информация за Пловдив
http://www.archaeologicalmuseumplovdiv.org Археологически музей
http://www.ethnograph.info/museumnew/bgЕтнографски музей
http://www.historymuseumplovdiv.com  Исторически музей
http://www.pptheatre.com/home_bg.html Куклен театър 
http://bgbileti.com/main.php он-лайн продажба на билети - театър, кино, опера, фестивали и други
http://www.guidesbg.com/  Асоциация на екскурзоводите в България,Пловдив,  ул. Александър Батенберг 39, ет.2, офис 5- Румяна Стоева-Титерякова, 032 262 784 
http://www.archives.government.bg/tda/cva.php?cat=134 Централен военен архив
http://plovdiv.mvr.bg/ Областна дирекция Полиция
http://plovdivlink.mconet.biz линкове и уебадреси на организации и институции
http://renai.kicks-ass.net/gallery/2006-08-11 фото разходка из Пловдив
http://www.i-plovdiv.com
Пловдив Интерактив
http://virtual.plovdiv.bg Виртуален тур из Пловдив

В прикачения файл вижте големите търговски центрове в Пловдив.

Информация за други градове, както и за България може да се иска чрез туристически информационни центрове в страната, както и чрез националните и регионални сдружения, организации и други. Поставени са линкове, като през около 45 дни информацията се проверява и обновява.
 


ТУРИСТИЧЕСКИ ЦЕНТРОВЕ В ДРУГИ ГРАДОВЕ, САЙТОВЕ НА ОБЩИНИ И ОРГАНИЗАЦИИ:

Сайт ТИЦ Стара Загора http://tour.starazagora.net
Сайт ТИЦ Велико Търново http://www.velikoturnovo.info
Сайт ТИЦ Бургас http://www.tic.burgas.bg
Сайт ТИЦ Русе http://www.tic.rousse.bg
Сайт ТИЦ Плевен http://tourinfo.pleven.bg
Сайт ТИЦ Елена http://otic.elena.bg 
Сайт Община Трявна  http://www.tryavna.bg
Сайт Асоциация Родопи http://www.rodopi-bg.com/bulgarian/14.shtml
Туристически страница на Община Свищов  http://www.visitsvishtov.com/new
Сайт Узана -врата на Стара планина http://www.uzana-tourism.com
Сайт община Борино, туризъм http://www.borino.org
Сайт ТИЦ Вършец  http://www.varshets.info

Сайт на БТС http://www.btsbg.org
Сайт на Община Банско http://bansko.bg
Сайт на Община Хасково http://www.haskovo.bg
Община Хасково, Монумент Богородица http://www.bogoroditsa.bg
Перперикон http://www.perperikon.bg
Информационен сайт за средния и малък бизнес Велинград:  http://www.cbivel.org
 

Особено полезни, предназначени предимно за чужденци, са и следните препратки:

http://www.bulgariatravel.org/eng/index.php
http://www.travel-bulgaria.com/index_.shtml
http://www.plovdivguide.com/   многоезичен вариант
http://www.plovdivcityguide.com/
http://mariadanslepaysdesroses.ifrance.com/   - химн на България 
 

Полезни сайтове за България:


http://www.government.bg
http://www.egov.bg

http://bulgariaturism.blogspot.com
http://www.bulgarian-tourism.com
http://www.bulgariatravel.org
http://www.dbfoods-travel.com
http://www.bg-tourism.com
http://www.horemag.bg
http://traditions-bg.com