Добре дошли в сайта на Съвет по туризъм - Пловдив!

Съвет по туризъм - Пловдив

Адрес: 4000 гр. Пловдив
Площад Централен № 1 Туристически
информационен център
Тел.: +359 888 909 960
Тел.: +359 894 321 401 
 

E-mail: tourismplovdiv@abv.bg 
www.tourismplovdiv.org
НОВИНИ

Пловдив става център на туристически район "Тракия"

20 януари 2015 г.
12:32

 България ще бъде разделена на девет туристически района, които трябва да бъдат обособени до 2016 г. Всички те ще могат да кандидатстват с проекти за реклама на условията за почивка в тях, включително и по бъдещата европрограма "Региони в растеж". Това предвижда изготвената концепция на министерството на туризма, която трябва да бъде обсъдена във вторник на среща с браншовите организации в сектора, а до края на месеца да бъде и приета. Идеята за районирането е залегнала в новия закон за туризма, приет още през зимата на 2013 г., но досега така и не се стигна до реализацията й, отбелязва Капитал.
Девет туристически района

Според концепцията на икономическото министерство деветте туристически района трябва да специализират в различен тип туризъм. Така например най-голямата зона за почивки в страната - Черноморието, ще бъде разделена на две - Северно и Южно с центрове Варна и Бургас. Освен летния морски туризъм Северното Черноморие трябва да залага още на спортен, а Южното - на културен туризъм, като основни видове. В концепцията обаче е заложено и да се работи по друг вид продукти. Така например е записано, че курортите около Варна са подходящи още за конферентен, фестивален и екотуризъм, а тези около Бургас - за балнео-, религиозен, приключенски и екотуризъм.

Според концепцията София и близките общини трябва да се обособят в отделен регион, специализиран в делови пътувания и културен туризъм, а четирите големи планини - Рила, Пирин, Родопите и Стара планина, трябва да се обособят в отделни региони. Освен традиционния планински туризъм (включително и ски) те могат да се специализират още в селски, еко-, приключенски, религиозен и други видове туризъм, става ясно от концепцията.

В отделен регион е обособена Розовата долина с център Казанлък, която обхваща както културен туризъм (фестивали на розата, посещения на културно-исторически обекти като тракийски светилища и др.), така и балнеологичен туризъм заради намиращите се в региона курорти като Хисаря, Павел баня и др. Според министерството долината е подходяща още за планински, приключенски и винен туризъм.

Район "Тракия" пък ще трябва да залага на културен и винен туризъм, като неговият център ще бъде Пловдив. В този регион влизат още Стара Загора, Хасково, Ямбол и други, като в него ще се изготвят още концепции за еко-, приключенски, здравен туризъм и др.
Най-големият регион според плана на туристическото министерство е "Дунав", който включва общо 67 общини и 21% от територията на страната. Логично в този регион се предвижда фокус върху круизните пътувания и културните обиколки.

По-фокусирана реклама
Разделянето на България на туристически региони е заложено в приетия при предходния кабинет на ГЕРБ закон за туризма, като цели по-фокусирана реклама спрямо даденостите на региона и създаването на подходящи за него туристически продукти.

Регионите ще трябва да се управляват от местна организация, в която влизат общините и различни неправителствени сдружения, като вчера от туристическото министерство коментираха пред "Капитал Daily", че този процес трябва да приключи до 2016 г. Въпросните сдружения ще могат да кандидатстват с проекти за туристическа реклама, включително и по бъдещата европрограма "Региони в растеж", казаха още от ведомството.

  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10