Започват юбилейните прояви по повод 70 години Държавен куклен театър Пловдив

Започват юбилейните прояви по повод 70 години Държавен куклен театър Пловдив

16 януари 2017 г. 15:49

„Най-добрите и красиви неща на света не могат да бъдат видяни, нито докоснати… те се усещат със сърцето…Но нашият албум „Летопис“ може да бъде видян, разгледан, докоснат… .“ С тази перефраза на популярната мисъл, театроведът Никола Вандов започна представянето на албума „70 години Държавен куклен театър Пловдив. Летопис 1947 -2016“ по време на днешната пресконференция в залата на общината, на която присъстваха заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева, директорът на театъра Виктор Бойчев и театроведа Катерина Георгиева, която е част от авторския екип на юбилейното издание, заедно с колегата си Никола Вандов и сценографа Гергана Стаматова.

„Изпитвах дълбок ужас от това, което трябва да направим“, разказа Катерина Георгиева. „Ходихме по архиви, библиотеки, а там е прашно, понякога търсенето е досадно, а това което трябваше да открием е несигурно и относително..Имахме много комични ситуации, но сега съм изключително щастлива. Запознах се с много хора, които са оставили сърцето си в театъра, в т.ч. и с Юлия Огнянова. За мен това беше първа среща с нея, а съдбата реши да е последната, която тя изобщо прави.“

Директорът на театъра Виктор Бойчев се включи в представянето с още интересни факти за „Летописа..“. Той обхваща периода 1947 до края на 2016 и в него има информация за всички събития, случили се през годините, за всичко, което екипът е успял да събере – в снимки, факти, имена на актьори, режисьори, директори, много плакати и програми от 50-те години, както и историята на фестивала, представени по един модерен, забавен и приятен начин. Има секция на английски език, както и цветна кола с имената на целия настоящ екип – творчески, технически, административен.

“Първото представление на Кукления театър в Пловдив е играно на 7 януари 1947 г, но премиерата е била готвена за декември предишната година. За съжаление, мишки са унищожили куклите, изработени от хартия и лепило на основата на брашно..били са гладни години и за хората и за животните.Така представлението е било отложено“ разказа още Виктор Бойчев.

Равносметката за тези 70 години е 284 представления, между 2 и 3 милиона зрители. Тази вечер, със забавен концерт-спектакъл на режисьора Лео Капон, в залата на Кукления театър започват честванията по повод юбилея. Те ще продължат с още интересни събития през цялата година.

Заместник-кметът Амелия Гешева подчерта, че тази богата 70 годишна история е написана от много хора. Хора, които заслужават дълбок поклон. Тя връчи на директора на театъра Виктор Бойчев  поздравителен адрес, в който се казва:

„Със сигурност, днешният юбилей е повод за гордост и удовлетворение от постигнатото до тук, ден за признателност към хората, поставили началото и към всички онези, които в продължение на 70 години полагаха ежедневни, всеотдайни и неуморни усилия, които превърнаха Държавен куклен театър-Пловдив в една от най-престижните и обичани културни институции в нашия град.

Държавен куклен театър-Пловдив винаги е поддържал високо художествено и професионално ниво на спектаклите, които представя на публиката и е бил вдъхновяващ пример за всички останали културни институции, със стремежа си за осъществяване на  реално европейско и международно сътрудничество.

Убедена съм че положителната енергия, натрупана в годините ще продължи да бъде онази градивна и съзидателна сила, заради която се утвърдихте като една от най-добрите куклени трупи в страната.

Пожелавам на Вас и на цялата трупа на Държавен куклен театър-Пловдив  още много добри спектакли, роли, режисьори, турнета, театрални предизвикателства, които да радват и провокират публиката. И тя винаги да Ви отговаря със същата любов!“

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *