Добре дошли в сайта на Съвет по туризъм - Пловдив!

Съвет по туризъм - Пловдив

Адрес: 4000 гр. Пловдив
Площад Централен № 1 Туристически
информационен център
Тел.: +359 888 909 960
Тел.: +359 894 321 401 
 

E-mail: tourismplovdiv@abv.bg 
www.tourismplovdiv.org
ДЕФИЛЕ ВИНО И ГУРМЕ - 2017 РЕЗУЛТАТИ
 Празникът Дефиле „Вино и гурме“ популяризира българското вино и кухня, както и развитието на винения, кулинарния и културен туризъм чрез организиране и провеждане на дегустации на вина и ястия през месец май на територията на Стария град в Пловдив.
Официални организатори на третото издание на събитието бяха Съвет по туризъм – Пловдив, Община Пловдив, ОИ ”Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Дефиле „Вино и гурме“ - 2017 бе подкрепено от  ОП „Туризъм”- Пловдив, Отдел Култура към Община Пловдив, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетъринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и  институциите свързани с културата и изкуството в града.
Поканите и регистрационните форми за празника бяха съответно до: винопроизводителите,  ресторантьорите и кетъринг фирми. Освен това бяха изпратени писма до различни фирми относно оферти и различни дейности по организацията на празника, както и писма до  медийни партньори за подкрепа. Подготовката за събитието започна преди 3 месеца, като усилената работа бе на „финалната права” от месец април.
На 6 май от 12 часа на Римски стадион стартира Официалното откриване на Дефиле „Вино и гурме“ с концерт на Духов оркестър – Пловдив. Стартът на дегустациите бе даден  от Народния представител г-жа Менда Стоянова, Председателя на Общински съвет-Пловдив Савина Петкова, кмета на Община Първомай г-н Ангел Папазов и Председателя на Съвета по туризъм-Пловдив инж. Любозар Фратев. След това дефилето от ценители на българското вино и кухня потегли за приятни дегустационни срещи с 19 винопроизводители и 12 производители на гурме специалитети, към музеите и художествените галерии, към сърцето на най-стария жив град в Европа. Акцент в Дефиле „Вино и гурме” тази година бе богатата съпътстващата програма, която включваше атрактивни събития като изложби, лекции и кулинарни работилници. В двата дни на фестивала  посетителите се запознаха отблизо с историята на Пловдив и  културата на виното и храната.
На 6 май на специална гала вечеря в ресторант  Филипополис  бяха обявени и раздадени наградите, определени от комисията от водещи специалисти, за най-умело съчетание на вино и храна. Председателят на комисията проф. Йорданка Алексиева отбеляза изключително високото ниво на представяне на всички участници и най-вече на ресторантьорите и кетъринг фирмите.
Дегустациите се проведоха в събота и неделя, 6 и 7 май, с начален час 12 и продължиха до 20 часа.
Отчетен бе изключително голям интерес към тазгодишното издание на Дефиле „Вино и гурме“. Въпреки лошото време фестивалът регистрира рекорден брой участници – над 7 000 души, които са посетили събитието за 2 дни. Организирани групи чуждестранни туристи от САЩ, Франция, Англия, Холандия, Гърция, Турция, Китай и др. както и българи от цялата страна се включиха в дегустациите на 12 водещи кулинари и 19 винопроизводители от цялата страна.
Събитието успешно наложи и популяризира културата на съчетаване на вино и храна, като на тазгодишното издание огромният интерес бе към гурме изкушенията на водещите Шеф готвачи от Пловдив и региона, които създадоха специално за „Вино и гурме“ над 300 кулинарни комбинации с 50 от представените вина.
В мероприятието се включиха като доброволци студенти от Университета по хранителни технологии и ученици от Професионалната гимназия по туризъм в Пловдив.
Събитието бе отразено от местни и национални медии, като по активно от нашите медийни партньори - БНР, БНТ2, Катра FM, Дарик Радио и Радио Хоризонт. Рекламните материали включват външна изложба, разположена на централната градска улица, 500 плакати, 6 билборди и 10 000 брошури.
 Събитието се финансира от Община Пловдив по „Програмата за развитие на туризма за 2017 г.“. Официални спонсори третото издание на фестивала бяха: „Актуал Индъстрис” ООД „Техно Акташ” АД, „Димитър Маджаров“ ЕООД, Кривицки и СИЕ и Вода Клисура.
 Дефиле „Вино и гурме“ е  проект със значим потенциал. Реализирането на идеята допринася изключително много за развитието не само на винения и гурме, но и на други видове туризъм в Пловдив и областта. Дефиле „Вино и гурме“ се утвърди като едно от масовите и важни събития за Пловдив и страната. Истински празник в рамките, на който българските винопроизводители и ресторантьори имат възможност да предложат своята продукция за дегустация сред уникалната обстановка на възрожденските къщи.