Добре дошли в сайта на Съвет по туризъм - Пловдив!

Съвет по туризъм - Пловдив

Адрес: 4000 гр. Пловдив
Площад Централен № 1 Туристически
информационен център
Тел.: +359 888 909 960
Тел.: +359 894 321 401 
 

E-mail: tourismplovdiv@abv.bg 
www.tourismplovdiv.org
ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО
 
Фестивал „Дефиле на младото вино” е запазена търговска марка на Съвет по туризъм - Пловдив за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последната седмица на  месец ноември в Стария град на Пловдив. Дегустациите на младото вино са неизменна част от винената култура и атрактивна възможност за производителите да рекламират и продават своето вино. Избите достигат директно до крайния потребител, което дава летящ старт на новата продукция на винопроизводителите.

„Дефиле на младото вино” стартира през 2009г., с 16 участника в 6 възрожденски къщи. Събитието изключително бързо доби популярност. Само шест години по-късно, през 2015г., вече 26  водещи винарски изби от цялата страна представят  продукцията си в 12 знакови къщи  в Стария град. За шест години събитието се разрасна до тридневен фестивал с богата съпътстваща програма през цялата последна седмица на ноември. По официални данни  над 15 000 са посетителите, дегустирали българското младо вино, само за миналата година.

Предстои осмото издание на „Дефиле на младото вино”. В дните на фестивала  - 25, 26 и 27 ноември 2016г., се очакват над 18 000 посетители от България и света. Събитието е едно от масовите и важни за винен туризъм в страната.

Локациите, в които се дегустира вино са възрожденските  къщи – музеи, ресторанти и галерии в Стария град. Винопроизводителите са  разположени както вътре в къщите, така и в шатри на дворните пространства, с осигурени отоплителни тела. Всеки винопроизводител организира своето представяне на място, брандиране и др.

Производителите на мед, колбаси, сирена, хляб и минерална вода, използват активно събитието, за да рекламират своите продукти.

Част от фестивала са „Дните  на младото вино” – последна седмица на ноември – съпътстваща културна програма с атрактивни събития в градска среда като огнени спектакли, танцови атракции, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители. Също така се организира и образователна програма с лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика.

Откриването на „Дефиле на младото вино” започва от 13:00 часа, в петък с Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия”, както и танцьори, разположени по главната улица по пътя към Римския стадион, които приканват хората и раздават брошури за събитието.

Множеството от граждани и гости на града се придвижват до сцената на Лапидариума в Стария град. Следва танцово-музикална програма с участието на гост-звезда и приветствия на официалните гости на събитието.  Символичният старт на консумацията на младо вино се дава с отварянето на „Бъчва на младото вино”, първата бъчва с вино от т.г. на миналогодишен носител на златно отличие. Официалните лица повеждат ценителите на хубавото българско вино по къщите, приютили майсторите на виното. Първите два дни на събитието /петък и събота/ винените дегустации продължават до 19 часа, а в неделя до 17 часа.

„Вечер на майсторите на виното”, е специално организирано събитие , на което се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия. Вината, които се оценяват, могат да бъдат чисто сортови или купажни млади вина от настоящата реколта.  Всеки производител има право да участва с максимум общо до 4 проби.  Дегустацията се провежда в следните категории сухи вина: млади вина в завършен търговски вид: бели и розови сухи вина/ червени сухи вина. Младите вина, които ще се дистрибутират на пазара преди края на годината,  следва да бъдат представени в напълно завършен търговски вид, с посочено количество на партидата. Втората категория е млади вина за отлежаване: бели и розови сухи вина/червени сухи вина.Тук пробите могат да бъдат представени с работен етикет, на който да са отразени сорт, количество партида, средно алкохолно съдържание. Цел на дегустацията е популяризиране на младото българско вино и утвърждаването на българското вино като продукт от национално значение.

Съществуват и награди на посетителите, определяни въз основа на резултатите от анкетните карти, които всеки дегустирал попълва отново за бяло, червено и вино розе. Всеки попълнил анкетна карта участва в томбола с награди - бутилка селектирано младо вино.

Обективна класация по интерес на публиката към винарските изби и тяхната продукция, се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали. Всеки желаещ да се наслади на младо вино може да закупи жетони за дегустация, които се продават пред или във всяка от фестивалните локации къща, от специално наети за целта продавачи. Един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани  с логото на фестивала, се предлагат на покупна цена заедно с жетони.

Разработен е ПР план с основен принцип -  създаване и организиране на медийни изяви, материали, обществени прояви и мероприятия в рамките на фестивала, с цел утвърждаване на събитието в националното обществено пространство. Информират се  големите туроператори, чуждестранни мисии в Пловдив и региона, както и посолствата на чуждите държави у нас.„Дефиле на младото вино” заема подобаващо място в събитийния календар на Пловдив и е част от Националния туристически календар.

Медийната комуникация започва още през м. септември, за което е изготвен медиен план и сключени споразумения за медийно партньорство с национални медии. Медийните материали  документират дейностите в рамките на фестивала, като се използват комуникационни канали особено на онези медии, с които се сключват споразумения за медийно партньорство.

Рекламните материали включват външна фотоизложба, разположена на централната градска улица, 10 билборда, 2000 плакати, 20000 флаери които се раздават от доброволци преди и по време на събитието.

Съвета по туризъм - Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Асоциацията на независимите лозаро – винари, Университет по хранителни технологии – Пловдив, ОП „Туризъм”- Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висшите учебни заведения, всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града.

 

Документи