Винарска изба “Вила Юстина”

Винарска изба “Вила Юстина”

Адрес: с. Устина, ул. Никола Петков 51

Телефон: 00359 882 62 66 68

emaill: events@villayustina.com

Уебсайт: http://villayustina.com/

Вила Юстина е разположена в полите на Родопската Яка в село Устина, на 26 км от Пловдив. Мястото за избата е специално избрано, защото Пловдивският край е сред малкото, които имат много стара винена история. В този район може да чуете много легенди за траките и тяхното вино, за антични ритуали и мистерии. Херодот описва местните траки като войнствено племе с независим дух, поело трудната задача на пазители на Светилището на Дионис. Предполага се, че в землището около Устина се намира и древната тракийска столица Бесапара.
Началото на лозарството и направата на вино по тези земи се поставя от траките, които са считани за най-добрите винари. Преди 5000 години на територията на Балканския полуостров се е произвеждало вино, което потвърждава тезата, че имено траките първи претворяват гроздето във вино. Първите лози са пренесени от тях от Близкия и Средния Изток на територията на днешна Южна България. Според Омир най-ароматното и тежко вино било от тогавашна Тракия.
В края на 2006 се основава бутиковата винарска изба „Вила Юстина”, преработваща грозде от собствени масиви в тероарни вина. Мисията на „Вила Юстина” е развитие на качествени вина от Родопската Яка в съчетание с винен туризъм, в район с богато културно-историческо наследство и прекрасна природа.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *